PIK:in historiaa

Palsta vanhojen purjekoneiden käyttäjille ja kunnostajille.
erkkim
Viestit: 25
Liittynyt: La 14.06.2003 23:59
Paikkakunta: Helsinki

PIK:in historiaa

Viesti Kirjoittaja erkkim » La 24.01.2004 21:23

Olethan jo allekirjoittanut http://pelastamalmi.org/adressi/index.html

Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 480
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Alfalima » Ma 26.01.2004 10:45

Tervehdys,

Purjelennon rantautumisesta Suomeen tulee 11.9.2004 kuluneeksi 70 vuotta.

Paikka missä saksalaisten esittelytilaisuus pidettiin on Tuusulantien varressa Tuomarinkylän kartanon hevostallien pohjoispuolella peltoaukealla. Hanna Reitsch´n kirjassa on kuva ja olen siitä yritänyt paikkaa tarkemmin paikallistaa, mutta aika vaikeata se on. Saattaa olla, että Tuusulantie kulkee nykyisin juuri siinä, missä liitolentoesitys pidettiin.

Olen viitisentoista vuotta asustellut ko peltoaukean reunalla ja miettinyt olisiko tuo tapahtuma jonkinlaisen muistolaatan arvoinen. Nyt kun 70-vuotispäivä lähestyy saattaisi yleisempikin mielenkiinto asiaa kohtaan herätä. Tuusulantien itäpuolella on kohtuullisen vilkkaasti liikennöity pyörätie ja sen varressa kivenlohkareeseen tms kiinnitetty laatta ajaisi varmasti asian. Olisipa jonkinlainen muistutus lajimme olemassaolosta paikallisille asukkaille, jotka eivät purjelentokoneita jokapäiväisessä elämässään näe.

70-luvulla samalla aukealla järjestetiin purjelentoesityksiä, jotka saivat traagisen päätöksen kun laskua tehnyt PIK-20B osui voimalinjoihin ja ohjaaja menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Käsitykseni mukaan tilaisuudet olivat paikallisen Lion´s Clubin järjestämiä. Tietääkö joku tarkemmin?? Oliko tuolloin paikka valittu nimenomaan tuon saksalaisten esittelypaikan perusteella vai ihan muuten vaan samalle aukealle?

Ehdotan "patsastoimikunnan" perustamista. Kiinnostuneet ilmoittautukoot tällä palstalla.

Kiveen kiinnitetyn laatan lisäksi on toki muitakin mahdollisuuksia. Kartanonssa toimii museo. Ottaisivatko he tapahtumasta kertovan taulun seinälleen? Kartanon mailla on myös kesäaikaan hyvin suosittu ravintola. Sielläkin käy paljon ulkoilijoita jos ei syömässä, niin ainakin piipahtavat terassilla. Taulu seinässä saisi varmasti huomiota. Nuo kuvat tuon ajan purjekoneista punamustine hakaristeineen eivät taatusti jää vaille huomiota.

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!

Vastaa Viestiin