Purjekoneen akkujen liittimet

Kysymyksiä ja keskustelua koneiden tekniikasta.
Gaius
Viestit: 10
Liittynyt: La 07.01.2012 02:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Purjekoneen akkujen liittimet

Viesti Kirjoittaja Gaius »

Onkos pursikoneen akkujen liittimille joku de facto -standardi? Oma koneeni on peräisin ulkomailta ja siinä on varsin eksoottiset liittimet, joita on vaikea saada. Niinpä ajattelin siirtyä johonkin muuhun malliin. Vaatimuksena olisi tietysti vähäinen voimantarve liittimien kiinnityksessä, virrankesto, häiriöttömyys radio- ym. laitteisiin, hyvä saatavuus ja kohtuullinen hinta. Yhteensopivuus muihin koneisiin ja latureihin painaa vaakakupissa myös, mutta toisinaan voi olla hyväkin ettei akut mene lainaksi niin helposti ;)

CTEK:in comfort connector näyttää hyvältä ja on tarkoitettu akkuihin, mutta niitä ei vissiin saa erillisinä. Mitäs liittimiä tehdasuusissa koneissa nykyään on?

Avatar
Rami RH
Viestit: 70
Liittynyt: Ma 28.04.2003 09:45
Paikkakunta: EFNU

Re: Purjekoneen akkujen liittimet

Viesti Kirjoittaja Rami RH »

Gaius kirjoitti:Onkos pursikoneen akkujen liittimille joku de facto -standardi? Oma koneeni on peräisin ulkomailta ja siinä on varsin eksoottiset liittimet, joita on vaikea saada. Niinpä ajattelin siirtyä johonkin muuhun malliin. Vaatimuksena olisi tietysti vähäinen voimantarve liittimien kiinnityksessä, virrankesto, häiriöttömyys radio- ym. laitteisiin, hyvä saatavuus ja kohtuullinen hinta. Yhteensopivuus muihin koneisiin ja latureihin painaa vaakakupissa myös, mutta toisinaan voi olla hyväkin ettei akut mene lainaksi niin helposti ;)

CTEK:in comfort connector näyttää hyvältä ja on tarkoitettu akkuihin, mutta niitä ei vissiin saa erillisinä. Mitäs liittimiä tehdasuusissa koneissa nykyään on?
Moi!
Kyllä niitä saa kumpiakin male/female, ainakin verkkokaupasta sellaisen aihion missä on sytkäriliitin mukana. Jotenkin mielikuva että näin Motonetinkin valikoimassa noita liittimiä piuhan kanssa.
Hyviä käyttökokemuksia Ctek-tuotteista jo 3 vuoden ajan!
Rami

AVIACCIONE NECESSE EST!

Hatakka
Viestit: 41
Liittynyt: Pe 26.01.2007 16:17
Paikkakunta: EFOP / EFTU

Re: Purjekoneen akkujen liittimet

Viesti Kirjoittaja Hatakka »

XLR-liittimet näyttävät olevan melko yleisesti käytössä (https://fi.wikipedia.org/wiki/XLR-liitin). Mekaanisesti kestävä, helppokäyttöinen ja edullinen liitin, joka pystyy siirtämään n. 15 A virran. Suunniteltu signaaliliittimeksi audiopuolelle, mutta toimii kelvollisesti virtaliittimenäkin – voivathan esimerkiksi kaiuttimiin ajettavat tehot olla huomattavan suuria verrattuna purjekoneen sähkölaitteiden virrankulutukseen.

Uudempi ja tehonkestoltaan parempi liitin olisi sitten Speakon (https://en.wikipedia.org/wiki/Speakon_connector), paremmin suojattu ja virrankestoltaan 40 A.

Kuva
XLR-liitinpari.

Hurja
Viestit: 82
Liittynyt: Su 20.10.2013 20:06

Re: Purjekoneen akkujen liittimet

Viesti Kirjoittaja Hurja »

Voit olla sitten varma, että kerhojen ja yksityisten koneiden kesken ei nämä XLR liittimien napaisuudet ole samat :mrgreen:

En suosittele sekoittamaan omia akkuja samaan paikkaan kuin kerhon akut.

kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 475
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: Purjekoneen akkujen liittimet

Viesti Kirjoittaja kristian »

Perinteisesti purtsikoissa on käytetty aivan mitä sattuu liittimiä, alkaen ikivanhoista kaiutinliittimistä johonkin RC-auton virtaliittimeen. Itse käytän myös XLR-liittimiä, ne lukittuvat, ovat tukevia, niissä on vedonpoisto, niitä tehdään myös runkoliittiminä ja mikä tärkeintä, niitä saa helposti kaupan hyllystä.

Ei kannata säästää muuten sitä viimeistä kymmentä senttiä liittimissä, esim. Neutrikin liittimet ovat laadukkaita kiinankopioihin verrattuna (tuppaavat jumittumaan, hienomekaniikka kun ei ole enää niin hienoa toleranssien kasvaessa).

Vastaa Viestiin