Toimiva vessa

Kysymyksiä ja keskustelua koneiden tekniikasta.
HK
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 127
Liittynyt: Pe 20.04.2007 14:04
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Toimiva vessa

Viesti Kirjoittaja HK »

Hei
Kirjoittelin muutama vuosi sitten perinteisen pohjan läpi purkavan vessan aiheuttamista korroosio-ongelmista kun neste valuu runkoa pitkin vesireijistä rungon sisään.
Schleicher ja DG ovat jo jonkin aikaa käyttäneet kuvan 1 mukaista vessasysteemiä, jossa purkava putki ulottuu reilusti pohjan ulkopuolelle ja sumuttaa nesteen ilmaan. Putki vedetään sisään operaation jälkeen.
Askartelin itselleni vastaavan ja hyvin se tuntuu toimivan. Muovipussit joutavat muuhun käyttöön. Kuvassa 3 näkyy 12mm sisämitalla oleva Nylon-ohjausputki. Sen alapää on kiinnitetty runkoon liimattuun 13mm messikisestä letkunyhdistäjästä (Etola) sopivaan kulmaan (ulostulo oltava kohtisuorassa rungon pintaan) messinkilevyyn hopealla juotetulla liitoskappaleella. Nylonputki menee lämmittämällä tuon jatkeen päälle siten, ettei suurempaa pykälää jää sisäpintaan. Myös rungon reiän reunat pidettävä juoheina, jotta purkuputki menee kevyesti työntämällä läpi. Ohjausputki on sijoitettava sopivasti niin, ettei se jää reittä painamaan ja on mahdollisimman matalalla, jotta suppilosta on jonkinmoinen vietto ulospäin. Ohjausputken yläpää tulee n. 10mm istuinkaukalon läpi sisäpuolelle kaukalon asentamisen takia.
Purkuputki on 6mm sisämitalla olevaa nylonia. Sen yläpäähän on tehty 90 juohea mutka kuumailmapuhaltimella 25mm akselin päällä. Putken sisällä oltava taivutuksen aikana tiukahko jousi, jonka saa vedettyä pois. Mutka tarvitaan topparina ja jotta korkein kohta jää mahdollisimman alas. Mutka suunnataan etuviistoon niin, että suppilon ja purkuputken välissä oleva 7mm silikoniletku tekee vajaan 180 asteen mutkan. Tämä siksi, että letkuun tulee tarpeeksi pituutta operointia varten. Kuvan 2 mittasuhteet toimivat hyvin. Kuvassa näkyvää kumisuppiloa ei Suomesta löydy ja tilasin niitä puoli muovikassillista Kiinasta, jos joku sattuu tarvitsemaan. Kuvassa siitä puuttu yläkulmassa oleva kunkin mittojen mukaa tehty täyttöaukko.
Liitteet
7.jpg
7.jpg (78.84 KiB) Katsottu 4522 kertaa
8.jpg
8.jpg (71.12 KiB) Katsottu 4522 kertaa
4.jpg
4.jpg (127.61 KiB) Katsottu 4522 kertaa
terv HK