Pribina Cup 2018

Kuulumisia, kommentteja ja tuloksia purjelentokilpailuista

Valvoja: Alfalima

Wille
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Pe 26.01.2007 20:22
Paikkakunta: Tuusula

Pribina Cup 2018

Viesti Kirjoittaja Wille »

Perinteinen kevätkisa Nitrassa on alkanut. Euroopassa vallitseva kolea kevätsää ei ole vielä mahdollistanut kolmena ensimmäisenä päivänä kisaamista. Toki iltapäivän poudassa on pystytty rinnetuulta lyhyesti hyödyntämään. Maanantai näyttää jo lupaavalta. Todennäköisesti kisa saadaan käyntiin.
Suomalaisia paikalla on kaksi tiimiä 20-metrin luokassa. Tourulan Tapsa valmentaa Kankareen Nuuttia paikallisen kerhon DG-1000:lla ja itse perehdytän Topparin Kimiä matka- ja kilpalennon saloihin Arcuksella. Tapsa aloitti leireilyn lähes viikko aikaisemmin poikansa Matiaksen kanssa. Lisäksi Mannisen Risto lentelee omaksi ilokseen paikallisella LS-6:lla (ex. NIL N6).

Kisasivut osoitteessa https://www.pribinacup.sk/2018/ ja Glider Network http://live.glidernet.org/#c=48.35315,18.13462&z=13.

Terveisin,
Wille

Wille
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Pe 26.01.2007 20:22
Paikkakunta: Tuusula

Re: Pribina Cup 2018

Viesti Kirjoittaja Wille »

Eka kisapäivä saatiin synnytettyä hyvin haasteellisissa olosuhteissa. Hinausten aikana puhalsi todella navakka luoteistuuli, joka sai aikaiseksi myös aaltoa. Ensimmäisenä hinattu 15-metrin luokka pystyi jonkin verran hyödyntämään aaltoa; useita koneita nähtiin korkealla liitämässä kohti lähtölinjaa. Me taistelimme ensimmäisen hyvän noston jälkeen repaleisissa ja heikoissa nostoissa yrittäen päästä järkevään lähtökorkeuteen. Eihän se onnistunut. Lähtö oli tehtävä turhan alhaisessa korkeudessa ja siitä eteneminen ensimmäiselle käännepisteelle oli tuskaista.
Hetkittäin keli näytti lupaavalta ja jokunen hyväkin nosto löytyi, mutta jo toisella legillä ajauduttiin rinteen kupeeseen katselemaan käpyjä. Keli lauttautui ja myöhemmin lähes autioitui. Nostot olivat harvassa ja ne olivat heikkoja. Näytti siltä, että matka keskeytyy millä hetkellä hyvänsä. Värikkään rimpuilun jälkeen päästiin yllättävän pitkälle. Läpilentäneet olivat harvassa; kosteita peltoja hyödynsi turhan moni.
Tehtävät olivat täkäläiseen tyyliin vähintään maksimaaliset. Saapa nähdä jatkossa, kun sää ei näytä ainakaan paranemisen merkkejä, että minkälaiset tehtävät meille lätkäistään :roll:
Tänään vallinnut sää osoitti selkeästi sen, että maksimilentopainolla edes Arcus ei nouse. On vaan hyväksyttävä se, että 30 senttinen nosto ei edistä matkaa vaan tuuli vie mennessään...

Terveisin,
Wille

Wille
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Pe 26.01.2007 20:22
Paikkakunta: Tuusula

Re: Pribina Cup 2018

Viesti Kirjoittaja Wille »

Toista kisapäivää ei ole vielä syntynyt. Säässä jatkuu erikoisen kevään etenemisen merkit. Eilen ei tehtävvä annettu, tänään annettiin yltiöoptimistisen ennusteen mukaan kahden tunnin AAT. Tehtävä peruttiin jo yhden jälkeen. Poutaa kuitenkin riitti ja molemmat kaksikot kävivät sahaamassa Zoborin rinnettä ja vähän jopa pientä termiikkiäkin kokeiltiin.
Sää mahdollisti myös kaikenlaisia pieniä kevään huoltopuuhia eli Suomeen palatessa kaikki pitäisi olla valmista kotimaisen kauden aloitukseen. Toki vielä on kaksi päivää aikaa saada tulosluetteloon lisää tarkasteltavaa. Suuria ei säätila kuitenkaan lupaa...

T. Wille

Wille
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Pe 26.01.2007 20:22
Paikkakunta: Tuusula

Re: Pribina Cup 2018

Viesti Kirjoittaja Wille »

Toinen kisapäivä syntyi haasteellisessa kelissä aluetehtävällä. Alkumatka sujui koillisen mäkisessä maastossa kohtuu mukavasti porukoissa. Toiselle käännealueelle suunnatessa risteilykorkeudet laskivat ja pieni oma ratkaisu saattoi meidät yksinäiselle vaellukselle. Takaisin muiden joukkoon ei kannattanut kääntyä; putoaminen vielä alemmas olisi ollut taattua. Niinpä päädyimme eteläisellä alueella alakorkeuksiin yksinkertaisesti nostojen puutteessa ja aikanaan potkuri lähti pyörimään. Siitäpä jatkoimme omaa harjoituslentoa Nitran lähiympäristössä hyödyntäen joitakin surkeita nostoja.

Itselleni seitsemäs Pribina Cup on ollut kelien suhteen surkein. Kaksi kisapäivää tuulisissa ja turbulenttisissa keleissä ei ole sitä, mitä olisi toivonut. Kuitenkin tuntitolkulla lennettiin ja oppia mm. rinnetuulesta ja vähän aallonkin vaikutuksista termiikkiin saatiin. Viimeinen päivä lauantaina näyttää ennusteiden mukaan jotakuinkin toivottomalta. Siinä tavoitteena on kuitenkin varmistaa suomalaisten podium paikka!

T. Wille

Wille
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Pe 26.01.2007 20:22
Paikkakunta: Tuusula

Re: Pribina Cup 2018

Viesti Kirjoittaja Wille »

Viimeinen kisapäivä lauantaina osoittautui järjestäjällekin niin toivottomaksi, että edes briefingiä ei järjestetty. Aamulla aurinko paistoi, mutta kaakosta lähestyi totaalinen verho, joka sulkeutui kymmenen aikoihin. Päättäjäiset ja palkintojen jako aloitettiin klo 11.30, minkä jälkeen väki pääsi kotimatkalleen.

Kone paketoitiin perävaunuun aamupäivällä ja autoilu alkoi pian puolen päivän jälkeen. Ensimmäinen etappi venähti hieman pitkäksi Puolan Augustowiin asti eli 950 km. Toisena päivänä reilu 700 km Tallinnaan, jossa illan viimeinen lautta oli täynnä. Maanantai-aamuna oli tilaa ja kotona olin klo 10.30. Monet Keski-Eurooppalaiset ihmettelevä meitä suomalaisia, kun ajamme 1700 km etelään kevään ensimmäiseen kisatapahtumaan. Valtaosa muista selviää alle puolella, monet jopa kolmen tai neljän tunnin ajelulla.

Maantiet Varsovan pohjoispuolelle asti ovat mainiossa kunnossa. Bialystokiin ajettaessa moottoritietyöt jatkuvat edelleen, mutta tietyöalueilla tiet ovat sentään päällystettyjä. Liettuassa on useita siltakorjausprojekteja eli kiertotie kannattaa hyödyntää.

Kisan päättäjäisissä "Sportin Director" Vladimir Foltin kertoi, että tämä 18. Pribina Cup oli toiseksi huonoin säiden suhteen. Ensi vuonna Pääsiäinen on huhtikuun puolivälin jälkeen eli todennäköisyys ainakin korkeammille lämpötiloille on olemassa. Tällä kertaa saatiin Suomeen tietääkseni neljäs podium paikka. Se maistuu aina mukavalta suuren Keski-Eurooppalaisen osanottajakaartin joukossa! Onnittelut vielä kerran Nuutille ja Tapsalle!

Vastaa Viestiin