Jorsep, tee viiksi

Yleisön pyynnöstä palsta PDA- ja muillekin ohjelmille
papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Jorsep, tee viiksi

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

Tuli tämmöinen idea (tuskin uusi, maailmassa kaikki hyvät asiat on jo vähintään kertaalleen keksitty):
Kämmentietokone-viiksi.
Kun kämmentietokone on yhdistetty gps-loggeriin (tai pelkkään gps:ään), sieltähän tulee aika usein sitä GPS-dataa, eikö? Tästähän voisi laskea koneen kaartonopeuden (minuuttia/kierros) ja ottaa sen näytölle ihan vanhanaikaisen viiksen tavoin.
Näytössä pitäisi olla myös
* numerona kiertonopeus
* kompassisuunta, numerona
Pitäisi olla mahdollista valita näytön herkkyys, esim
* puoli minuuttia/kierros
* minuutti/kierros
* kaksi minuuttia per kierros

Sinulta varmaan onnistuisi tällaisen vääntäminen? Kokeillaan ensi kesänä käytännössä, jooko.
papafox-Sakke

jorsep
Viestit: 76
Liittynyt: Ke 19.03.2003 12:56
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja jorsep »

Gps on sijaintimäärityksen apuväline, tarkkuus ei oikein riitä lentotilan määrittämiseen. Minun tavallinen perus-gepsi lupaa vaakatarkkuudeksi 40 m 95% ajasta. Purjelentokone kulkee noin 20-30 m/s kaartaessaan, joten viimeisen sekunnin sijainnin ja suunnan muutosarvot voivat olla 100%sesti pielessä. Uudemmissa waas-gepseissä virheet olisivat kuulema 4-5 m sisällä, joka saattaisi ruveta antamaan edes hehtaaritarkkuuden kuvaa muutaman viimeisen sekunnin muutoksesta.

Volksloggeri taitaa normaalisti antaa sijainnin esim. 5 sek välein, joten viimeisin muutosdata kuvaa (epätarkasti) 5-10 sek aikaisemmin tapahtunutta muutosta, ei tulostushetken lentotilaa.

Perus gepsin korkeusdata on joidenkin lähteiden mukaan kutakuinkin yhtä tarkkaa kuin painekorkeuskin, joten sijaintimäärityksen lisäksi tarkuudesta voi olla apua esim. termiikin ytimen paikannuksessa, riittävän usein sämplättynä.

papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Entäs muutaman sekunnin keskiarvo?

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

GPS:lle tosiaan luvataan melko heikko tarkkuus, mutta käytännössä tuntuu, että se on tarkempi.

Ajatukseni lähti siitä, että olen kokeillut Volksloggerin suuntanäyttöä pilvessä. Sillä pystyy lentämään, mutta tasaisen kaarron ylläpito on hankalaa. Numeroiden erotuksien laskeminen nopeasti ei oikein onnistu, vaikka päässälaskutaito olisikin vielä tallessa (se on muuten tyystin kadonnut esim kaupan kassoilta). VL:n suuntanäyttö muuttuu melko hitaasti, lisäksi siinä on parin sekunnin viive - mutta se haittaa yllättävän vähän, ja sitä oppii äkkiä ennakoimaan.

VL.n suuntanäyttö ei koskaan muutu väärään suuntaan, ainakaan minun kokemusteni mukaan.

Kyllä kai VL tuottaa kämmenmikrolle nopeammin dataa? Tämä nyt perustuu luuloon.

Mitä jos laskisi vaikka kolmen viimeisen sekunnin suuntien muutoksen keskiarvon? Tai viiden sekunnin, ei se pilvilentokaan nyt niin millin päälle tarkkaa hommaa ole.
papafox-Sakke

Avatar
tertsi
WGC 2008 Team
Viestit: 71
Liittynyt: Ke 29.01.2003 15:51
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tertsi »

Niin, tökkää Volkloggeri peeceeseen ja kato hyperterminaalilla kuinka usein se NMEA viesti tulee, pitää olla oikeat "ruksit" VL:ään asetettuna.
Kai se sekunnin välein ainakin kuitenkin tulee, saahan loggauksenkin intervalliksi 1s, sinänsä ne ei riipu toisistaan.

jorsep
Viestit: 76
Liittynyt: Ke 19.03.2003 12:56
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja jorsep »

Gps trackejä tai paikallaan olevan gepsin näyttöjä katsellessa ei ole tullut vastaan yhtäkkisiä pomppuja sinne tänne. Voisi viitata siihen että virhe olisi vähittäistä seilaamista ja peräkkäisten pisteiden väliset virheet olisivat melko lähellä toisiaan. Koska suuntavirhe on näiden virheiden erotus, niin sen (95%) skaala voisi olla suhteellisen pieni. Pitää tarkistaa, jos jostakin löytyisi asiaan lisävalaistusta.

Vierastan hieman viiksen näköisen/oloisen feikkimittarin tekemistä ettei synny virhekäsityksiä ohjelman käyttötarkoituksesta. Sensijaan voisi harkita ohjelmaa, joka tulostaa liukuvaa tasaisen kaarron kierrosaika-arviota (tuon suuntavirheen luonteesta riipuvalta) sopivalta mittausjaksolta laskettuna. Tulostus minuuttia ja/tai sekuntia. Toinen vaihtoehto on, että lisään kaarron kierrosaika-arvion nykyiseen GliTher - ohjelmaani. Lisäarvoina olisi pohjoissuunnan osoitus, näytön keskellä pätkä kaarron gps-trackia ja siihen liittyviä variometrilukemia noin 1 km boksissa - nousevien kaartelujen osalta. Se ei varmaankaan haittaa, että ohjelma laskeskelee muulloin kuin nousukaartojen aikana liukupolkuja lähikentille ja/tai matka-aikoja muille käännepisteille.

Mitään aikataulua en kyllä lupaa, teen jos/kun siltä tuntuu. Suunnitelmissa kun oli miettiä ilmatilarajojen ymppäystä GliTheriin. Olen tehnyt ohjelmaa PC:ssä (Win & Linux) ja Palmissa toimivalla SB ohjelmistolla, ei tietäkseni toimi WinCE kämmyssä (jollei joku ota ja tee ohjelmiston porttausta sinne). Testailut jossakin pienemmässä poppoossa, mahd. yleisempää mielenkiintoa ja jakelua pitää katsoa erikseen kun ei ole mitään dokumentointia tms.

jorsep
Viestit: 76
Liittynyt: Ke 19.03.2003 12:56
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja jorsep »

Puuhastelin parina iltana ja lauantaina tuon ohjelmaidean kimpussa. Syntyipä siinä sitten ajatus, etä kun kerran laskeskelee ja tulostee yhtä gps-suuretta ja sen muutoksia, eli kaartoa, niin miksipä sitten ei samalla kertaa laskisi ja tulostaisi kaikki muutkin gepsistä saatavilla olevat liikettä kuvaavat suuret. Jotka eivät liity sijainnin karttaesityspuoleen. Tuloksena syntyi yksinkertainen GPS-EFIS ohjelma.

GPS-EFIS tulostaa
- korkeuden ja sen muutoksen eli gps-variometrin, lukuna m/s ja palkkiviisarina
- suunta asteeina ja sen muutos astetta/s ja arvioituna kierrosaikana sekä kallistusmittarina
- nopeus km/t ja sen muutos eli kiihtyvyys m/s lukuna ja kiihtyvyysviisarina
- lisäksi ohjelma näyttää kelloajan ja koordinaatit.

Kaarto- ja kiihtyvyysviisarit on yhdistetty keinohorisonttinäytöksi. Postaan näytön kuvan Hanskille, niin jospa hän asentaisi sen nähtäväksi joksikin aikaa.

Testasin GPS-EFIS ohjelmaa yhdellä viime kesänä nauhoitamallani pilvilentokeikan Haicom gps trackilla. Näyttö toimi oikeastaan suorastaan hassun todentuntuisesti. Koska taajuus oli 2 sekuntia, pientä nykimistä on. Gps-keinohorisontti toimii todellisen sijaintimuutoksen mukaisesti, joten lennolla vallinnut tuuli aiheuttaa näytämissä muutoksia, jota koneen vastaavat analogiset mittarit eivät näyttäisi. Eli vastatuuleen päin käännyttäessä gps:n toteaa nopeuden hidastuneen, joka näkyy keinohorisontin kohoamisena ja kaarron lisääntymisenä (myötiksessä päinvastoin),mutta kun nämä tuulivaikutukset tiedostaa niin osaa vähän tulkita näyttämiä. Myös startissa gps-efisin horisonttinäyttö nousee, vaikka koneen asento ei muuttunut jne.

Tuntumaa siihen, minkä verran gps-efis näytössä on viivettä todellisen liiketilan muutokseen nähden ei tällaisesta pöytätestauksesta tietenkään saa.

Toimivuuden tarkistamiseksi muilla gepseillä testaisin mielelläni gps-nauhotteet per laitetyyppi. Olisiko halukkailla testaajilla gepsinauhoiteita, eli gps-liitännän kämmylle antamia NMEA-lauseita tallessa? Sähköpostilla, ja mielellää kohtuullisen tiheällä taajuudella otettua, eli 1-2 sekuntia olisi hyvä, lähetän sitten tarkistuksen jälkeen paluupostissa ohjelman.
Jorma Seppänen

Avatar
Hannu N
Site Admin
Viestit: 419
Liittynyt: Ke 29.01.2003 15:25
Paikkakunta: Strömfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu N »

Tässä se kuva:

Kuva

papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

Hei, just tuollaisen minä haluan! Arvasin siis oikein, että Jorsepiltä syntyy...

Nyt pitäisi vielä saada HP IPAQiin ja eikun pilveen. Data voisi tulla Haicom HI-204E:ltä.

Munkkikahvit tulee kesällä (mikä tietenkin on aika vaatimaton korvaus parin illan ja lauantain työpanoksesta...).

Muuten... mikä ihme on EFIS?
papafox-Sakke

jorsep
Viestit: 76
Liittynyt: Ke 19.03.2003 12:56
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja jorsep »

Efikset on noita kuvaruutumittaristoja, taitaa tulla sanoista electric fligt instrument system tms.

Ohjelman saaminen ipakkiin on kyllä auki. Harrastelijoiden ilmaiset ohjelmistoympäristöt ei siellä oikein viihdy, MS kun haluaisi kaikesta osille. En omista laitetta jne. Olen nyt kuitenkin kuulolla jos jotakin sattuisi ilmenemään.
Jorma Seppänen

Vastaa Viestiin