Lasku pyörä sisällä

Keskustelua ja informaatiota purjelennon turvallisuudesta

Valvoja: Alfalima

Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 493
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Lasku pyörä sisällä

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,

kuluneena kesänä ei tietääkseni ole Suomessa vielä vakavampia sattunut, mutta ainakin kolme konetta on laskettu pyörä sisällä tai mennyt teline alta. Tähän liittyen tiedän useita tapauksia, joissa radiolla on sanottu laskuvaiheessa ohjaajalle radiolla että pyörä ulos. Minullekin on käynyt niin muutama vuosi sitten.

Vaan kannattako sanoa koneen säästämiseksi? Tunnettu liettualainen purjelentäjä liikkuu rullatuolilla koska hänelle sattui niin, että pyörä unohtui ja radiolla sanottiin kun hän oli tekemässä laskua. Hän irrotti kätensä sauvasta ottaakseen pyörän ulos sillä seurauksella, että sauva meni eteen ja kone tuli nokalleen maahan. Lisäksi on tiedossa, että Saksassa näitä on tapahtunut myös parikin kappaletta lyhyen ajan sisään muutama vuosi sitten.

Ehkäpä paras apu olisi ajoissa tehty laskupäätös, rauhallinen stabiili lähestyminen ja tarkastuslistan käyttö? Tietysti on myös varoitin summereita. Ehkäpä näiden avulla telineitä unohtuu vähemmän sisään. Onneksi nämä absorptiovaahto-istuinpehmusteet ovat nykyään melko yleisiä, ne saattavat säästää pilotin selän ja loppuelämän terveyden jos kuitenkin tullaan pyörä sisällä.

Lopuksi muistuttaisin raportoinnin tarpeellisuudesta. Sen avulla voimme suunnata turvallisuutta edistäviä toimia niille alueille mille on eniten tarvetta. Purjelennon tapahtumien raportoinnissa on parantamisen varaa. Raportoikaa siis jos jotain sattuu tai on ollut läheltä-piti tilanne.

t Antti
O.H
Viestit: 50
Liittynyt: Pe 10.10.2008 09:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Lasku pyörä sisällä

Viesti Kirjoittaja O.H »

Mielenkiintoinen aihe. Mielestäni tuo tarkastuslistan käyttö on paras tapa ehkäistä näitä pyörä sisällä laskemisia. Myötätuuliosalla kuitenkin normaalisti aloitetaan laskuun valmistautuminen. Ei ole iso vaiva käyttää tarkastuslistoja. Tarkastuslistoja käytetään kuitenkin myös ennen lentoonlähtöä niin miksei myös laskuun valmistauduttaessa. Myötätuuliosalla tarkastuslista lukemalla varmistetaan että pyörä on ulkona. Tarkastuslista ei vakioluokan koneissa useinkaan ole pitkä: yleensä siitä löytyy muutama kohta. Koneeseen voi vaikka tulostaa listan ja laminoida sen ja kiinnittää ohjaamoon sopivaan paikkaan siellä. Laskutelinevaroitukset ovat myös hyvä lisävaruste(jos sellainen koneessa on) mutta se ei tietenkään korvaa tarkastuslistan oikeaoppista käyttöä. Tarkastuslistan käyttö ja lisänä tuo laskutelinevaroitus takaa kyllä turvallisuuden ja toimii ikään kuin tuplavarmistuksena.

Esim. tällaista tarkastuslistaa lähestymisvaiheessa voisi käyttää? Normaali lähestymiskuvio. Kun laskupäätös on tehty ja laskussa käytettävä kiitotie valittu, niin myötätuuliosalla tarkasta, että:

Laskupaikan tarkastus-kiitotie vapaa
Radioilmoitus-tehty
Laskuteline-ulkona(tarkasta)
Lähestymisnopeus-koneen trimmaus lähestymisnopeuteen

Maastoon laskeuduttaessa sama tarkastuslista pätee tietysti myös sielläkin. Mutta silloin se laskupäätös pitää vaan oikeasti tehdä, että nyt mennään laskuun ja sitä päätöstä ei saa enää sitten perua. Useinhan se pyörä voi helposti unohtua sisälle maastoon laskeuduttaessa jos sen laskupäätöksen kanssa viivyttelee.
There are old pilots and there are bold pilots, but there are no old bold pilots!
kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 499
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: Lasku pyörä sisällä

Viesti Kirjoittaja kristian »

Listat varmaan toimivat oikein hyvin mutta tähän asti en ole vielä kohdannut pilottia joka kävisi listaa läpi ennen laskua muualta kuin ulkomuististaan. Ja tämä on ongelman ydin.

Laskutelinevaroitin on suhteellisen helppo ja varma tapa estää mahalleenlaskut. Asennus vaatii muutaman tunnin hommia mutta on erittäin paljon helpompaa kuin ne toistuvat pohjan lammailut. Asennuksen vaivaan nähden on aika uskomatonta miten vähän niitä löytyy koneista.
papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 330
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Re: Lasku pyörä sisällä

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

Vanhemmiten (siis lentäjän ikääntyessä) pikku piippari osoittautui liian hiljaiseksi, laitoin pakettiauton peruutushälyttimen:
https://www.motonet.fi/fi/tuote/482224/ ... meri-1224V
papafox-Sakke
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 488
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lasku pyörä sisällä

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Moi,

Vanha DC-ysimiehen chekkilista laskua varten: teline - laippa - laskulupa. Ei ole liian vaikea muistettavaksi. Purjelentosovelluksessa tuo kohta ¨laskulupa¨ tarkoittaa laskualueen varmistusta muun liikenteen osalta.

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
Vastaa Viestiin