Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
esk
Viestit: 80
Liittynyt: To 04.09.2008 21:39

Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja esk »

Alpeilta kuuluu huhuja, että Saksan nuorten maajoukkue on ollut Puimoissonissa, Ranskassa harjoittelemassa yhtäjaksoisesti 4 viikkoa! Sitä voi jo kutsua ammattimaiseksi harjoitteluksi ja kauden avaaminen neljän viikon treenileirillä, jossa lennetään säässä kuin säässä antaa sellaiset edellytykset lentokaudelle, että niitä saa koto-Suomessa aktiivisempikin metsästellä pitkälle kesä-heinäkuuhun.

Suomen kilpapurjelennnon tulevaisuuden turvaamiseksi tarvitaan kontaktit omaavia aktiiveja luomaan taloudellisia edellytyksiä nuorten maajoukkueen harjoittelulle ja kisaamiselle ammattimaiseen tapaan ...
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 487
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Moi,
PY:n ansiokkaiden kuvien joukossa oli kuva Puimuissonista, jossa joukko nuoria oli ilmeisesti aamulenkillä. Varustuksesta päätellen joukko on saksalaisia purjelentovarusmiehiä - sportsoldaten. Saksassa on pitkä traditio varusmiespalvelun suorittamisesta purjelentäen. Heidän esimerkkiään seuraten valittiin Suomessakin varusmiespalvelukseen vuonna 2003 neljä nuorta miestä Urheilukouluun Lahteen purjelentovarusmiehiksi. Hommaa yritettiin uudestaan kaksi vuotta myöhemmin ja hakijoita oli yksi. Hän pääsi Ilmavoimien ohjaajakurssille ja suoritti varusmiespalveluksensa siellä.

Tämän jälkeen meillä ei ole ollut viritelmiä ko aiheen tiimoilta. Saksa on purjelennon kannalta katsottuna hieman eri viivalla kuin Suomi. Siellä on joka vuosi nuorten mestaruuskisoihin karsinnat ja osanottajia useita kymmeniä. Suuresta massasta löytyy kykyjä ja he ovatkin miehittäneet nuorten MM- kisojen kärkisijoja viime vuosina.

Nuorten kanssa puuhaillessani olen aihetta paljonkin pohtinut. Joku sanoi aikoinaan hieman kyynisesti "ei kannettu vesi kaivossa pysy", kun puuhastelimme näitä omia valmennussysteemeitämme. Ei tuo tokaisu ihan väärä ollut. Purjelento vaatii paljon aikaa ja rahaa. Kurssin voi käydä 15 kesäisenä ja kisauran alku sattuu samoille ikävuosille ylioppilaskirjoitusten, pääsykokeiden, varusmiespalveluksen, kesätöiden ym tuon ikäisille tärkeiden tapahtumien kanssa. Kaikkien noiden ikävuosien vapaa-ajan uhraaminen jalolle ilmailuharrastukselle edellyttää poikkeuksellisen voimakasta kipinää ja uhrauksia. Onko se sitten se paljon puhuttu ilmailukärpäsen purema vai mikä...

Suomalaisista junnuista viime vuosina tuo kipinä on ollut kaikkein voimakkain Markulla ja
Akulla. He ovat siirtyneet menestyksellä "aikuisten" SM-tasolle. Itse toivon ja uskon, että kehitys jatkuu ja saamme iloita menestyksestä myös kansainvälisillä areenoilla. Molemmat herrat ovat saaneet tukea uransa alkuvaiheessa kokeneemmilta harrastajilta. Markku perhepiirissä Piikajärvellä ja Aku Räyskälässä. En tiedä onko kuinka laajasti tiedossa, mutta Kuuselan Kaitsu antoi oman Ventuksensa Akulle käyttöön koko kesäksi- olikohan vuosi 2006 tai 2007. Tämä esimerkkinä ponnisteluista nuorten tukemiseksi.

Akun ja Markun jälkeen on muitakin ilmailukärpäsen puremia nuoria kehittymässä kilpapurjelentäjiksi. Heitä ei ole kovin montaa ja siksi tarvittava panostus ei ole kovin suuri valtakunnallisella tasolla, mutta nuoren yksilön kannalta tarvittava apu on juuri se merkittävä ero, voiko harrastaa purjelentoa, vai onko mentävä töihin.

Virallisen harrasteilmailun tukiorganisaation panos nuoriin ei Räyskälän MM-kisan jälkeen ole ollut kummoinen. Vuosi sitten anoin tukisäätiöiltä nuorten valmentautumiseen rahaa, mutta sitä ei saatu. Kaksi nuorta on lähdössä tämän kesän MM-kisaan ja heidän rahoituksensa on vielä osittain auki.

Kohti kevättä...

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
esk
Viestit: 80
Liittynyt: To 04.09.2008 21:39

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja esk »

Onhan se näinkin.

Huippu-urheilija tekee lajissa kuin lajissa valintoja ajankäytön suhteen ja siinä vaiheessa, kun valinnat kohdistuvat muuhun kuin urheiluun, nuoresta tulee kerta heitolla entinen huippu-urheilija. Mutta, jos lajilla/liitolla ei ole olemassa rahoitusta nuorten maajoukkuevalmennukselle ja nuorten edustusjoukkueen kilpailemiseen, mahdollisuus valita purjelento huippu-urheilumaisella otteella on vain niillä, joilla on rahoitus ja valmentautumisen tuki omasta takaa.

Minä toivoisin ja soisin, että lajimme parissa viihtyvät rahoitusalan ammattilaiset ottaisivat nuorten valmennuksen ja nuorten edustusjoukkueen rahoituksen hoitaakseen. 5-6 nuoren maajoukkueen pyörittämisen kustannukset ovat leirityksineenkin kohtuulliset ammattilaisen junailla, mutta koko lailla mahdottomat teini-ikäisen itse järjestää ...

Voisin kuvitella, että investoimalla kasvatettavaa peruspäomaa saisi kerättyä jopa lajin harrastajilta, Suomessa yleistä vähän lentävää kalustoa voisi kohdentaa valmennettavien käyttöön jne
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 487
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Moi taasen,

Näinhän se on. Rahaa ei ole eikä ole ammattimaista valmentautumista.

Onneksi meillä on kuitenkin ollut yhteistä tahtoa auttaa nuoria kilpapurjelentäjiä heidän taipaleellaan lajissa eteenpäin. Olemassaolevilla resursseilla.

Kannustan kaikkia harrastajia mahdollisuuksiensa mukaan edelleen osallistumaan talkoisiin! Jokainen voi auttaa ja kaikki apu on tarpeen.

Näistä elämän valinnoista olen ESK: n kanssa hieman eri linjoilla. Purjelento poikkeaa monesta muusta lajista kilpaurheilu-uran keston suhteen. Ura alkaa useimpia muita lajeja myöhemmin ja jatkuu niin pitkään kuin terveys sallii. Nuoret siirtyvät yleiseen sarjaan samassa iässä missä monessa muussa lajissa siirrytään jäähdyttelemään. Yleisurheilussa mm ikämiesten raja on 35-vuotta.

Jos haluaa pitkäjänteisesti harrastaa kilpapurjelentoa on opiskelulla ja menestymisellä työelämässä suuri merkitys. On vaikea kuvitella, että saisimme millään konstilla aikaan järjestelmää, joka takaa purjelentäjälle mahdollisuuden harjoitella ja kisailla pitkäjänteisesti muuten kuin oman taloudellisen tuen varassa.

Aiemmissa nuorten joukkueissa olleista nuorista moni on joutunut tekemään valinnan ja se on poikkeuksetta tapahtunut opiskelun, työn tai nuoren vastaperustetun perheen eduksi. Omassa arvomaailmassani nämä kaikki valinnat ovat olleet oikeita valintoja ja olen mielihyvin pannut merkille fiksut ja järkevät ratkaisut. Nämä valinnat ovat merkinneet lyhyellä tähtäimellä tappiota purjelennolle, mutta jos kipinä säilyy, uskon uran jatkuvan taas sitten kun elämäntilanne kilpapurjelennon harrstamisen uudelleen sallii. Näin purjelentokin saa jälleen osansa takaisin siitä panostuksesta, joka aikoinaan nuoriin satsattiin.

Useassa lajissa, jossa kilpaura aloitetaan jo alle kymmenvuotiaana, on erityisenä huolena entisten huippu-urheilijoiden elämänhallinta kilpa-uran jälkeen. Nuorena opittu elämäntyyli ja tiukka harjoitustahti on usein tapahtunut opiskelun ja muun normaalin elämän kustannuksella. Sitten kun urheilukilpailuissa ei enää pärjätä, iältään vielä hyvinkin nuoret henkilöt tipahtavat tyhjän päälle. Tai sitten aloittavat opiskelun ja pääsevät kiinni työelämään hieman myöhäisemmässä vaiheessa. Molemmista löytynee esimerkkejä, tuosta ensimmäisestä lähinnä iltapäivälehtien lööpeistä.

Edelleen kevättä kohti, töihin pitää lähteä välillä...

Antti

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
Kaitsu M.
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 316
Liittynyt: To 10.04.2003 22:23
Paikkakunta: Suomen Kerava

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Kaitsu M. »

Alfalima kirjoitti:Moi,

Virallisen harrasteilmailun tukiorganisaation panos nuoriin ei Räyskälän MM-kisan jälkeen ole ollut kummoinen. Vuosi sitten anoin tukisäätiöiltä nuorten valmentautumiseen rahaa, mutta sitä ei saatu. Kohti kevättä...

Antti
SIL:n rahat on piukassa, se on huono juttu. SIL:n edustujoukkueissa kaikissa lajiessa käy maailmalla arvokisoissa liki 100 henkilöä vuodessa (plus World Cup yms -taso, joihin ilmoittautumiset ei kulje SIL-tston kautta). Esim. vuonna 2009 SIL:n nimeämiä joukkueita osallistui yli 30:een FAI:n arvokilpailuun.
Purjelentäjillä on ilman muuta oikeus ja jopa velvollisuuskin puhua ja nähdä asia purjelennon vinkkelistä, totta kai. Valinta isommassa kuvassa on vaikea (sulle vai sulle)mutta lajin sisällä lajin "omien rahojen" kohdentaminen on lajin itsensä vastuulla ja asia, jossa voisi ehkä priorisoida, mutta se ei ole mun asia (eikä lajeillakaan sitä omaa rahaa ole pohjattomasti...).

Ja tukisäätiön sihteerinä (en tee päätöksiä, niin kun en SIL:nkaan rahoista) rohkenen kuitenkin tuoda esille, että tukisäätiö ANTOI Räyskälän MM-kisaan -09 vamistautuvalle nuorten joukkueelle 10.000 euroa avustusta. Ja on sieltä säätiöstä vähän muutkin purjelentojoukkueet ja valmennusprojektit aina jotain saaneet, myös jo ennen vuotta 2002, josta netissä oleva listaus alkaa: http://www.ilmailuliitto.fi/fi/tukisaat ... netyt_tuet
...ja voi saada tänäkin vuonna, pari hakemusta tuli.

Kaitsu M.
Niin paljon laskevia, niin vähän aikaa...
esk
Viestit: 80
Liittynyt: To 04.09.2008 21:39

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja esk »

On vaikea kuvitella, että saisimme millään konstilla aikaan järjestelmää, joka takaa purjelentäjälle mahdollisuuden harjoitella ja kisailla pitkäjänteisesti muuten kuin oman taloudellisen tuen varassa.
Jos tästä lähdetään, ei järjestelmää myöskään koskaan synnytetä. Itsestään sitä ei synny. Tästä näkökulmasta Suomessa laji pysyy kilpailulajinakin varakkaiden herrasmiesten keskinäisenä kisailuna, joka on mukavaa ja lajin harrastumahdolllisuuksien oivaa hyödyntämistä iän karttumisesta riippumatta. Mutta aika kaukana huippu-urheilusta.

Kaikki vapaaehtoinen ja yksilöistä lähtöisin oleva tuki kisaaville nuorille on erittäin arvokasta nyt ja tulevaisuudessa, silti toivoisin toisenkinlaisten tulevaisuudenkuvien piirtämistä ...

esk on keski-ikäinen, huippu-urheilutaustainen naispurjelentäjä nimeltä Eija 8)
Hanna
Viestit: 39
Liittynyt: La 04.12.2010 22:48

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Hanna »

en tiedä ammattimaisesta, mutta nyt kun on lähdössä purjetaitolennon maajoukkue mm-kisoihin maailmalle, pyritään valmistautumaan tietysti hyvin. Pojat varmasti harjoittelevat aina kun mahdollista taivaalla ja tarvittavan määrän myös mielikuvaharjoitteluna.

Valmistautumiseen meillä liittyy myös sääntöjen kertaus, tuomarikurssille osallistuminen siinä määrin miten joukkue pystyy ja harjoitusleirit, joissa palaute tulee tuomareilta. Itse aion olla mahdollisimman paljon käytettävissä kentän reunalla "tuomarin ominaisuudessa" kun harjoittelevat, mikäli siitä mitään hyötyä heille on.

Meilläkin on kisoissa iso budjetti, kaksi viikkoa puolassa, osallistumismaksut, majoitukset, matkat, hinaukset jne jne... ei ihan niin kallista kuin lähtö Argentiinaan, mutta kuitenkin.

Olemme varautuneet siihen, että kaikki jää itse maksettavaksi. Olemme toki hakeneet sponsorointia muutamaltakin taholta, mutta tässä vaiheessa päätöksiä on tullut tasan yhdeltä taholta - kisapaidat sponsoroi nettikauppa nimeltä cafepress.com. Työ kisojen eteen jatkuu, päiviä on jäljellä rajallinen määrä mutta onneksi kausi on sentään saatu avattua ja kone on kisakunnossa muutamalla modifikaatiolla (uudet mitta-astetikut siivenkärjissä, design Juhani Lauri) ja kameralle on asennettu myös muutama kiinnike.

No, jokatapauksessa. Paljon pitää Suomessa tapahtua, että purjelennossa voidaan harjoitella ammattimaisesti. Mutta ehkä tässä otetaan oikeita askeleita siihen suuntaan itse kukin.

Hyvää lentokautta ja hyviä harjoituksia kaikille! Omilla tai sponsorien rahoilla :)
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 465
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Voisiko tähän sponsorihankintaan saada joku muu taho kuin urheilijat itse? Oma kokemukseni sponsorihankinnasta on, että suhteessa vaivannäköön se on kovin tehotonta ilman suhteita ja ammattiosaamista. Omalta osaltani olen päätellyt olevan fiksumpaa käyttää tämäkin aika harjoitteluun. Isommissa lajeissa urheilijoilla on managerit, voisiko meillä olla semmoinen esimerkiksi maajoukkueella? Ilman rahoitusta ammattimainen valmennus ja harjoittelu on kovin kaukainen haave.

Antti K
Hansa
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 140
Liittynyt: To 30.01.2003 13:00
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Hansa »

Poliisien pallokerhosta päivää..., Poliisien autokerhosta hyvää iltaa..., Poliisien keilajoukkueesta terve..., Poliisien kalakerho Rysästä huomenta... Rahaa ja avustuksia kerätään päivittäin. Ilmailijatkin voisivat tarvita osuuden. Kuten Antti ilmaisi, oma puuhastelu on tehotonta. Kerjuuhomma on ammattilaisten hommaa.
-Missä ammattilaiset?
Luultavimmin hankintatoimistossa, jolle saadaan soppari sopivalla, jopa kohtuullisella provikalla asian henkeen liittyvällä, "lennokkaan" myyvällä ilmaisulla oleva systeemi tarjottavaksi. Hankaluutena on se, kuten on jo mainittu, liitossa on rahaa tarvitsevia maajoukkueita tajuton määrä. Mikäli kaikilla on oma toimisto, puhelimet pärisee, toinen toistaan parempia tarjouksia satelee yritysten suuntaan. Markkinat kyllästyy. Lompakkorefleksi ei tapahdu. Rahahanat ei aukea. On kuin mainoslehtisiä jakavat tyypit juoksisivat jonossa kerrostaloportaikossa, kaikilla yksi lappunen jaettavana.

Keskitetysti homma kenties onnistuisi. Valitettavasti ihmisten kateuspykälä on esteenä. Siitä olisi päästävä.
Muutaman vuosikaleterin ja T-paita projektin avulla rahaa joukkueille keränneenä tiedän myös sen että valitettavasti oma suu on lähempänä jopa joukkueiden sisällä.
WPQ
Viestit: 78
Liittynyt: Pe 27.01.2006 22:23

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja WPQ »

Suomessa on alle kaksituhatta GPLää. Montako green cardia tai salibandyn pelaajaa meillä on? Purjelennon näkyvyys, vetovoima ja seksikkyys mediassa? Maailmanlaajuisesti alle sata ihmistä per luokka jotka taitotasonsa puolesta voisivat osallistua MM:iin. Todellinen kärki hyvin kapea, ehkä 5 - 25 henkilöä joilla on asiaa mitalisijoille. Suomalaisia ei taida olla yhtään tuossa joukossa jos katsotaan asiaa ihan faktapohjalta ilman tunnetta.

Sponsorointi on vastikkeellista toimintaa.

Purjehdus on hiukan seksikkäämpää ja myös paremmin laajan yleisön tuntemaa. Lajissa on tullut myös kansainvälistä menestystä ja osanottajamäärät sekä kilpailujen taso on kuitenkin eri dekadilla. Muutoin hyvin samanlaista. Harjoitella pitäisi yli puoli vuotta, joten pakko mennä ulkomaille ihan säiden puolesta ja tietysti siksi että tasokkaita harjoitusvastustajia täytyy olla. Välineiden näkökulmasta purjelentoa kalliimpi laji.

Erona tietysti purjelentoon se että siinä, kuten muussakin huippu-urheilussa, täytyy aloittaa alle kymmenvuotiaana ja huippuluokissa ei yleensä kolmevitosia raakkeja nähdä. Ainoastaan niissä kilpailuluokissa missä rahalla pyritään ostamaan sijoituksia.

Kaksipiippuinen juttu siis. Purjelennossa huipulle pääseminen ei ole lahjakkaalle ja hyvillä taustajoukoilla sekä resursoinnilla varustetulle kaverille erityisen vaikeaa verrattuna vaikkapa uintiin, jossa miljoona kiinalaista kauhoo ohi. Toisaalta johtuen juurikin vaatimattomasta tasosta sekä helposta aloituskynnyksestä, laji ei massoja kiinnosta, joten lähipiirin lompakosta se on edelleen kaivettava.

Purjehtijoiden liitto tunnisti kymmenisen vuotta sitten vastaavankaltaisia ongelmakohtia ja teki strategiat, toimintasuunnitelmat ja toteutti ne. Mielestäni myös onnistui. Kannattaa tutustua ja hyödyntää se oppi mitä sieltä on saatavissa.
kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 488
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja kristian »

Ihan henkilökohtaisena mielipiteenä, minun mielestä ne panokset pitäisi käyttää siihen että saataisiin lisää uusia naamoja kisoihin. Tarkoitan niitä lentäjiä jotka ovat peruskurssin jälkeen alkaneet lentää matkaa (yksi kymmenestä? vai sadasta?). Varusmiesprojekti oli hieno esimerkki, siinä oikeasti haettiin uusia naamoja maakunnista, ja sen seurauksena meillä on nyt pari uutta vakiosallistujaa sm-tasolla.

Sitten tämä huippu-urheilupuoli, kyllä tästä kisajoukosta löytyy sitten aikanaan se kerma joka hommaa omat huippukoneet ja menee vaikka kiven läpi jotta saa hommatuksi rahoituksen edustuskisoihin. Ei meidän lajissa ole realismia se että voimme yhteisillä rahoilla lähettää isoja joukkueita joka vuosi leireille tai kisoihin, olivat ne nuoria tai ei. Jos todella haluaa tähdätä huipulle, pitäisi kalenterissa olla sm-kisat, yhdet harjoituskisat ulkomailla sekä edustuskisat joka vuosi. Ei siihen auta mikään viikon löttöstely Espanjassa. Tällaisessa toiminnassa vuosibudjetti yhden pilotin osalta on helposti parinkymmenen tonnin luokkaa (enemmän kuin PT:n vuosibudjetti), joten on selvää että sellaisia yhteisiä rahoja ei tämä laji tule koskaan saamaan. Tilanne on ihan sama melkein maassa kuin maassa, kyllä ne on 95 prosenttisesti samat rahamiehet jotka kiertää kaikki kisat.
juliethoo
Viestit: 92
Liittynyt: To 18.05.2006 18:48

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja juliethoo »

Jotenkin on sellainen tunne ,että pitäisi saada ensin peruskurssit pyöriin kunnolla.
esk
Viestit: 80
Liittynyt: To 04.09.2008 21:39

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja esk »

WPQ kirjoitti:Purjehtijoiden liitto tunnisti kymmenisen vuotta sitten vastaavankaltaisia ongelmakohtia ja teki strategiat, toimintasuunnitelmat ja toteutti ne. Mielestäni myös onnistui. Kannattaa tutustua ja hyödyntää se oppi mitä sieltä on saatavissa.
Tältä pohjalta eteenpäin !

Sen sijaan Kristianin kanssa olen koko lailla eri mieltä.
kristian kirjoitti:Sitten tämä huippu-urheilupuoli, kyllä tästä kisajoukosta löytyy sitten aikanaan se kerma joka hommaa omat huippukoneet ja menee vaikka kiven läpi jotta saa hommatuksi rahoituksen edustuskisoihin.
Huippu-urheilu ei todellakaan tässäkään lajissa tarkoita oman huippukoneen hommaamista ja oman kisarahoituksen hankintaa.
kristian kirjoitti:Jos todella haluaa tähdätä huipulle, pitäisi kalenterissa olla sm-kisat, yhdet harjoituskisat ulkomailla sekä edustuskisat joka vuosi. Ei siihen auta mikään viikon löttöstely Espanjassa.
Eikä tämäkään riitä sinne päinkään: Huippu-urheilu on ympärivuotista harjoittelua, jossa eri osa-alueiden painopiste vaihtelee eri vuoden aikoina: Peruskestävyyskausi ja henkinen kisavalmistautuminen 3-6 kk; lentoharjoittelukausi (leiritys ulkomailla + systemaattinen harjoittelu kotimaassa) 3-4 kk, kisakausi 3-4 kk (lentoharjoittelu-ja kisakausi voivat olla lyhyempinä (1-2 kk) pätkinä lomittain).

Löttöstely Espanjassa on kivaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä huippu-urheilun/harjoittelun kanssa vaan sitä kutsutaan lentolomaksi. Tarpeen sekin, ajoittain 8)
kristian kirjoitti:Tällaisessa toiminnassa vuosibudjetti yhden pilotin osalta on helposti parinkymmenen tonnin luokkaa (enemmän kuin PT:n vuosibudjetti), joten on selvää että sellaisia yhteisiä rahoja ei tämä laji tule koskaan saamaan. Tilanne on ihan sama melkein maassa kuin maassa, kyllä ne on 95 prosenttisesti samat rahamiehet jotka kiertää kaikki kisat.
Parikymmentä tonnia per vuosi per nenä on pieni raha lajissa kuin lajissa, jossa oikeasti panostetaan harjoitteluun ja kilpaillaan huipputasolla. Eikä se edes riitä yhden ilmailu-urheilijan vuosibudjetiksi. Pessimismi mallia "ei koskaan" ei kuitenkaan vie asioita eteenpäin.

Laitetaan kerhoissa ja kerhojen välissä nuorison rekrytointiin ja lajin markkinointiin panoksia, HUOLEHDITAAN jatkokoulutuksesta peruskurssin jälkeen, VIEDÄÄN uusia pilotteja matkalentovaiheeseen, sen sijaan, että lyödään kapuloita rattaisiin. VIEDÄÄN uusia pilotteja kisaamaan. Annetaan nuorisolle koneita käyttöön pilkkahintaan tai vastikkeetta, tuetaan nuoriston hinauksia. Jatketaan yhteiskunnallisten rakenteiden hyödyntämistä (esim. mainittu varusmiestoiminta) ja yhteistyötä eri tahojen (kunnat, koulut, oppilaitokset, yritykset, yhteisöt, ...) kanssa, LUODAAN nuorten maajoukkueelle toimintaedellytykset eli rahoitus ja systemaattisen harjoittelun malli ja pyritään saamaan toimintaan mukaan lahjakkaimmat ja motivoituneimmat yksilöt.

Nykyinen maajoukkue voisi hoitaa oman osuutensa ja tuoda kotiin pari kolme mitalia tänä ja ensi vuonna, se helpottaisi kummasti nuorison tulevan rahoituksen hankintaa :D

Jatkuvuutta tulevaisuudessa puolestaan synnytetään sillä, että parhaat pilotit kiertävät 8-10 v kansainvälisiä kisoja ikäluokassa 25-35 v ja siirtyvät sitten valmennuksen puolelle, toki kisaamisesta voi nautiskella 30 vuotta vielä tuon jälkeenkin, mutta ilman huippu-urheilumaista panostusta ja kokonaisvaltaista sitoumusta.
JTH
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 215
Liittynyt: Pe 14.03.2003 15:42
Paikkakunta: Vaasa

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja JTH »

Takaisin todellisuuteen. Tällä Pulinajaksolla on tuolla sellainen osio kuin "Maajoukkueen harjoittelu".
Siellä on koko viime vuonna (2010) yksi viesti ja siihen yksi vastaus. Että sellaista ammattimaista maajoukkueharjoittelua.

Tässä on kirjoitettu paljon ja ihan hyvää asiaa sen urheilijan tarpeista.

Mutta mitkä ovat ne tukijoiden tarpeet ? Miksi he lähtisivät tukemaan "ammattimaista" purjelentoa ? Yleensä he haluavat tuloksia ja näkyvyyttä ja nuohan menevät käsi kädessä. Näkyvyys liittyy myös lajin yleiseen suosioon ja arvostukseen. Ja mikä on rehellinen vastaus kun kysytään miten purjelento täyttää nämä vaatimukset ?

Onneksi löytyy myös tukijoita, jotka lähtevät edes pienellä panoksella mukaan vain kiinnostuksesta johonkin lajiin. Muuten olisi moni ns. pieni laji pulassa Suomessa. Mutta tällaisten satunnaisten muuten vaan tukijoiden varaan ei voi rakentaa mitään todellista "ammattimaista" kilpailutoimintaa.

t. Jyrki
Hanna
Viestit: 39
Liittynyt: La 04.12.2010 22:48

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Hanna »

no taitolentopuolella mä olen joukkueen johtajana ottanut sen roolin, että hoidan näitä asioista koska en voi itse lentää (ei heru medikaalia). Siksi lähden myös mukaan mm-kisoihin hoitamaan asioita, jolloin pojat voivat täysillä keskittyä harjoitteluun, kilpailuihin ja kisasuorituksiin.
Myös ennen kisoja hoidan niin yhteyksiä kisajärjestäjään, koitan hakea sponsoreita, tukea pilotteja ja kannustaa harjoituksissa. Näin PYRIN saamaan pojille paremmat mahodllisuudet keskittyä kilpailuun. Ei nyt sentään ihan epäitsekkäistä syistä. Saanpahan viettää aikaa kentällä tekemässä jotain muutakin kuin kahvinkeitto :)

Ei tämä vielä ammattimaista ole, paljon joudutaan itse rahoittamaan ja tekemään omasta pussista, mutta onneksi takana on hyvät lajiyhdistykset sekä lajiliitto. Paljon tukea saadaan sieltäkin, vaikka lähinnä henkistä, mutta se on myös tärkeää.
Avatar
Rami RH
Viestit: 71
Liittynyt: Ma 28.04.2003 09:45
Paikkakunta: EFNU

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Rami RH »

Kommenteista päätellen ollaan nostamassa kattia pöydälle! Hyvä näin.
Viikset jo näkyy 8)
Rami

AVIACCIONE NECESSE EST!
RR
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 311
Liittynyt: Ti 04.02.2003 10:30

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja RR »

Moi,

Asiasta ja sen tärkeydestä olen ehdottomasti samaa mieltä (säännöllistä / johdettua valmentaumista ja rahaa siihen tarpeeksi) , mutta ne keinot ? Itselläni on fiilis että valmennusta on jotenkin saatu tarjottua (kiitos mm. Lehdon Antti, Kuusiston Simppa, Nurmisen Rami etc) mutta tuo finassipuoli on sitten ollut heikommalla. Itse arvostan suuresti sitä pientä tukea jota itse sain ollessani nuorten maajoukkueessa vuosina 2000 ja 2002.

Jotenkin kalahti tuo "lajimme parissa viihtyvät rahoitusalan ammattilaiset" - termi. Ei kai se finassiasia voi olla vain yhden "ammattikunnan" jobi ? Rahoitushenkilö ei välttämättä ole paras markkinointimies / - nainen... toki voi sitä ollakin. Ehdottaisin sopivaa dynaamista tiimiä jolla on vahva sidos lajiin ja motivaatiota tehdä toimiva paketti, jota on helppo sitten firmoille ja eri sidosryhmille tarjota. Vaikkei nyt kisalentämisvalmennukseen liitykään, esim. MM 2014- hakuprosessin ensi vaiheet ovat yksi esimerkki tästä.

Urheiljoiden osalle jäisi sitten valmentautumisen lisäksi sopiva määrä "edustusta" eli esim. lajin esittelyä jne.

Ammattilaisimmin (=päätyön ohessa) tätä varmaan on Suomessa hoitanut kummisetä T.Savolainen, jonka panosta ei varmaan kukaan asiaan perehtynyt kiistä. Toki, 80-luvulla rahakeruukin oli varmasti erilaista (ainakin kun on Ilmailuista lukenut summia / tukijoita niin voi todeta että rahaa oli jaossa ihan eri tavalla) Tosin, osattiinko sitten aikanaan arvostaa, onkin jo toinen juttu;)
Pirkkala
Viestit: 11
Liittynyt: To 17.02.2011 18:17

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja Pirkkala »

Muutama huomio...

*Motivaatio & tavoitteet*
Käsitääkseni Akun, Markun ja Antin lisäksi Suomesta ei tällä hetkellä löydy kavereita jolla motivaatio on sillä tasolla, että joskus maailman kärki olisi saavutettavissa. Älkää ottako henk kohtaisesti, hyviä pilotteja on useampikin, mutta motiivit näkyvät teoista. Siihen ei yksi Pribina Cup, SM:n lisäksi riitä. Moni voi luulla ajattelevansa, että motivaatiota on, mutta mutta.

*Harjoittelu*
Suomessakin voi harjoitella "ammattimaisemmin" tämän lyhyen kauden, jopa nykyisillä budjeteilla. Oli laji mikä muu tahansa, niin kilpailun omaaista harjoitusta tehdään aina kun mahdollista ja mahdollisimman paljon. Miksi ei Suomessa "maajoukkue" kokoonnu JOKA IKINEN viikonloppu esim Räyskälään ja suorita kilpailun omaista ja taktista harjoittelua. Suomi on pieni maa, se ei voi olla kiinni siitä että joutuu ajamaan muutaman sata km. SE MOTIVAATIO!!!!!!!!! Ehkä yhteisöstä (SUIO, Räyskälä säätiö, Liitto, PK) löytyisi konsensus joka saisi muualta tuleville esim ilmaisen majoituksen EFRY:ssä järkättyä ko porukalle.

Käytetään ensin omat resurssit 100% ja sitten puhutaan rahan keräämisestä niihin pakollisiin harjoitteluhin ulkomailla... Josta päästäänkin ---->

*$$$$$$$*
Pitää miettiä, että miksi joku antaisi purjelennolle/pilotille rahoitusta? Jotain pitää antajankin saada vastineeksi. Yleensä kun urheilusta puhutaan, niin ko kilpailijaa haluaa rahan antaja käyttää esim markkinoinnissaan. Kukaan tavallinen pulliainen ei ikävä kyllä tiedä että kuka on Aku Jaakkola, Antti Lehto jne jne... Vaikeaksi menee.

Katsotaanpa noita isojen kisojen tulosluetteloita. Jos jätetään eräs puolalainen pois, joka vaan lentelee kilpaa ja aina voittaa, niin aikalailla siellä on kärkikahinoissa Antin mainitsemia immeisiä, jolla on lompakko kunnossa. Aikanaan on panostettu työn tekoon ja nyt on sitten mahdollista "harrastaa". Esim ranskalaiset, eivät niin hyvin enää pärjää kuin aiemmin, vaikka ovat "ammattilaisia".

Ikävä tosiasia on että purjelento ei ole "mediaseksikästä". Purjelento on ainoa laji, jossa kilpailuväline maksaa kymmeniä/satoja tuhansia ja sitten kun olet maailman paras, niin saat pokaalin. Realiteetit pitää ottaa huomioon. Purjelento ei ole eikä siitä ainakaan nykymenolla koskaan tule "ammattiurheilua". Taas menee vaikeaksi...

Mielestäni GP:t ovat askel oikeaan suuntaan, mutta sitäkin konseptia pitää parantaa. Kiwilandiassa toteutettu GP oli loistava ja oli askel oikeaan suuntaan pilotteja seuraavie helikoptereineen jne jne. On ollut ainoa kerta, kun on oikeasti selvillä että mitä reitillä tapahtuu ja oli oikeasti jännää katsoa, että pääseeko Uli Schwenk ylös 100 metristä ajoissa ja ekana perille. Yleisön pitää nähdä pilotit useammin reitin varrella. GP pitäisi lentaa vuoristossa (ikävä kyllä) ja käännepisteiden olla esim vuoren harjanteilla, jossa on minimi korkeus (ns portit josta pitää lentää läpi). Siellä voi olla kamerat/katsojia. Reitit pitää olla lyhyempiä ja niin että kierroksia lennetään useampia. Silloin katsojat näkevät koneita useammin ja pysyvät kartalla kuka on milläkin paikalla. Mutta nämähän ovat FAI:n ja IGC:n asioita, ei suomen maajoukkueen, mutta asioista kannattaa aina puhua.

Näistä voisi jatkaa loputtomiin, mutta kaikki on varmaan samaa mieltä että nykymenolla yhtälö on todella vaikea... Muutos on hidasta....
RR
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 311
Liittynyt: Ti 04.02.2003 10:30

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja RR »

Ihan off topic - kommentti. Voiskohan tämäkin olla sellainen palsta jossa ei nimimerkeillä kirjoiteta. Vrt flightforum. Jäisi ehkä osa kaikkea p-tekstiä pois.

Riku
viper
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 121
Liittynyt: To 10.03.2005 09:49
Paikkakunta: Savonlinna

Re: Ammattimaista maajoukkueharjoittelua

Viesti Kirjoittaja viper »

RR kirjoitti:Ihan off topic - kommentti. Voiskohan tämäkin olla sellainen palsta jossa ei nimimerkeillä kirjoiteta. Vrt flightforum. Jäisi ehkä osa kaikkea p-tekstiä pois.

Riku
Tämä palsta on mielestäni kestänyt harvinaisen siistinä vaikka on saanut kirjoitella nimimerkillä :)
Vastaa Viestiin