Sivu 1/1

Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Su 24.11.2013 13:44
Kirjoittaja Visa Hietalahti
Viime vuoden lopussa tällä foorumilla käytiin keskustelua Ilmailu-lehden niukasta purjelentoannista. Samoihin aikoihin naapurin Segelflygsportkin lopetti ilmestymisen, ja sen on korvannut yhteispohjoismainen Nordic Gliding. Voimien yhdistäminen lehden teossa on ymmärrettävää, ottaen huomioon käytettävissä olevat resurssit. Suomalaiselle lukijalle tämän muutoksen myötä lähimmän purjelentoaiheisen lehden lukeminen, puhumattakaan sen tilaamisesta, on kuitenkin entistä korkeamman kynnyksen takana, sillä suuri osa teksteistä on joko norjaksi tai tanskaksi.

Ilosanomaa suomalaisesta purjelentoon keskittyneestä, ihan oikeasti käsin hypisteltävästä aikakauslehdestä minullakaan ei ole, mutta nyt purjelennolla on oma verkkolehti Tolppa Gliding; tai tuttujen kesken vain Tolppa. Lehti on ”organisaatioista riippumaton ja harrastuspohjainen”, mikä tarkoittaa, että se on tarkoitettu valtakunnalliseksi ja että kaikki purjelentoaiheisen verkkolehden tekoon innostuneet tai innostuvat ovat tervetulleita tekemään lehteä.

Lehden tausta on lyhyt eikä ilman odotettavissa olevia käänteitä: se perustettiin vasta keväällä, osaksi ilmailukerhon verkkosivuja, mutta tämä ratkaisu ei osoittautunut oikein toimivaksi. Paikanvaihdon yhteydessä vaihtoehtoiset yhteistyömallit kävivät mielessä, mutta organisaatioihin sitoutumaton lehti tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Tämä ei tarkoita, että lehti ei olisi kiinnostunut vaikkapa kerhojen ja lentokeskusten osallistumisesta lehden tekemiseen; lehdenteon lähtökohta vain on riippumattomuus.

Lehden mahdollisesta roolista: jos verrataan yhtenä esimerkkitapauksena Pulinajaksolla käytyä keskustelua ilmatilauudistuksesta siihen, miten lehti sitä ehkä käsittelisi, luonteva lähestymistapa lehdelle voisi olla ilmatilauudistusta koskevan tietämyksen selkeyttäminen ja syventäminen. Ainakin itse koen sekä foorumikeskustelun että Trafin tuottaman aineiston läpikäymisen aika työlääksi ilman taustatietoja ja pitkäaikaista perehtymistä tähän aihepiiriin.
Pulinajaksollekin tuli pienellä viiveellä kokonaistilannetta aika hyvin havainnollistava kartta (Juha Huvilinna 4.9.), ja Kimmo Hytönen? (Hytsky) valotti asiaa ansiokkaasti paikalliselta tasolta eli Hyvinkään näkökulmasta tarkastellen. Lehteen tämän tyyppisten asioiden selkiyttäminen (kuvamateriaaleineen) vielä tästä eteenkinpäin sopisi hyvin.

Syventämistä ilmatilakeskustelussa kaipaisi minun mielestäni mm. se, mitkä ilmatilan muiden käyttäjien tavoitteet ovat ja missä ristiriitoja purjelennon kanssa syntyy. Esimerkiksi isompi lähestymisaluetarve perustuu ymmärtääkseni muiden kuin liikennekoneiden operaatioille: liikennekoneiden RNAV-laitteiden tarkkuudella porrastukset voisivat olla pienempiä , eikä tilaa tarvittaisi niin paljon kuin jakoesityksessä.

Näillä linjoilla tätä keskustelua voisi jatkaa muihin selkiyttämistä kaipaaviin yksityiskohtiin ja niiden mahdollisiin ratkaisuihin. Mutta yleisemmällä tasolla lehden roolia tarkastellaksemme, kiinnostavien osa-alueiden lista purjelennossa on pitkä: meteorologia, aerodynamiikka, kasvava byrokratia, ilmailutekniikka, vain muutamia mainitakseni. Asiantuntemusta näillä alueilla purjelennon piirissä kyllä on, mutta lehtijutut eivät synny ilman että joku kirjoittaa ne. Uusien ulottuvuuksien avaaminen Tolpan toistaiseksi kapeahkoalaiseen lehdentekotapaan on paljolti riippuvainen siitä, kuinka moni katsoo asiakseen yhden yhteisen purjelentoon keskittyneen verkkolehden kehittämisen.

Keskustelu ilmatilauudistuksesta jatkukoon Pulinajaksolla toisaalla, lehdestä ja lehden tekemisestä keskustelua voidaan jatkaa tässä. Ja vaikka ilman tekijöitä lehti ei synny, tärkeintä kuitenkin ovat lehden lukijat. Tervetuloa siis lehden katselijaksi ja lukijaksi osoitteessa:

https://sites.google.com/site/tolppagliding/home

Visa Hietalahti
Päätoimittaja/toimitussihteeri/toimitusalamainen/valokuvaaja jne.

Hienoa, kannatan ehdottomasti !! Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Su 24.11.2013 17:38
Kirjoittaja MiMutru
Minusta kotimainen purjelentoyhteisö voisi ottaa verkkolehden omakseen, ajatus on ehdottomasti hyvä ja nykyaikainen. Mahdollisille epäilijöille pulinajakson puolesta sanoisin että keskustelufoorumina pulinajaksolla on vakiintunut paikka. Sen sijaan verkkolehti voisi mainiosti toteuttaa varsin nopeankin viestinnän roolia. Ja koska kohderyhmä ja tarkoitus on toimia lehtenä purjelentäjille, artikkelitkin voivat olla spesifisiä tarvitsematta niin paljoa miettiä suuren yleisön ymmärrettävyyden huomiointia mikä ehkä voi Ilmailun puolella tulla vastaan.

Tämä on hyvä asia ja toivoisinkin että sitä kannatettaisiin ja luettaisiin piireissä laajalti. Ja tuotettaisiin sinne artikkeleita.

Mahtaisiko Nordic Gliding olla millään tavoin linkitettävissä tuonne, siis edes kotisivulleen tieto siitäkin leviäisi laajemmalle.

Ystävällisin terveisin
Mika Mutru

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Ke 27.11.2013 22:43
Kirjoittaja SUIO official
Tässä linkki: http://www.urheiluilmailuopisto.fi/ vasemmalla alakulmassa linkki Yhteistyössä...
Kevään 2014 aikana on luvassa juttu Räyskälän MM2014 kisoista.

saku

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: La 08.02.2014 21:55
Kirjoittaja irjalca

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: La 05.04.2014 18:09
Kirjoittaja Visa Hietalahti
Tarkoitus on ollut tiedottaa verkkolehdessä ilmestyneistä artikkeleista Pulinalla vähän säännöllisemmin kuin kerran puolessa vuodessa, mutta menköön nyt tämän kerran. Tolppa nyt myös osoitteessa http://www.tolppagliding.com .

Eli, sitten marraskuun ilmestynyttä:

Purjelentosään perusteita, 31.3.2014 Kristian Roine
Pakkasparlamentti 2014, 27.3.2014
Vuosihuolloista, 13.2.2014 Pentti Saaristo
Lentoturvallisuus 2014, 5.2.2014
Huoltotoiminnasta, 19.1.2014 Pentti Saaristo
Puutarhaunelmia, 6.1.2014
Kesäni ilmassa, 1.12.2013 Jesse Kosonen
Tolppa Lonely talvikisa alkoi, 1.12.2013

-v-

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Pe 16.05.2014 11:48
Kirjoittaja Visa Hietalahti

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Ma 06.10.2014 16:34
Kirjoittaja Kaitsu M.
Käykää lukemassa. Hyviä juttuja.

http://www.tolppagliding.com/home

On sekaan mahtunut toki joku tylsempikin järjestö-juttukin ;-)

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: To 09.10.2014 09:05
Kirjoittaja irjalca

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: To 09.10.2014 09:18
Kirjoittaja irjalca
Purjelentäjän toinen blogi tästä: https://plus.google.com/100169551141246839262/posts :arrow:

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: La 24.01.2015 14:35
Kirjoittaja Visa Hietalahti
Vähän hiljaista on ollut, mutta ei aivan, eli tässä kooste kevään tiedotteen jälkeen ilmestyneestä, viimeisimmästä aloittaen:

Happea, happea
Kisamuistoja
Pakkasparlamentti 2014-15
Pistelaskennan pelastuspakkaus
Ave, possu ja akvedukti
FAI, siellä jossain, kuitenkin aina läsnä
Tekniset tarkastukset
Viiden viikon kisaputki

Toistetaan vielä se, että tämä ketju on tarkoitettu vain lehdessä ilmestyneestä materiaalista tiedottamiseen. Jos teillä on jokin kommentti asiaan, kirjoittakaa vastine suoraan lehteen tai avatkaa uusi viestiketju, kiitos.

Hiljaisuudesta puheen ollen, aiheita purjelennossa riittää, kirjoittajia vain ei näytä olevan kovin helppoa hankkia. Kiitos kuitenkin kaikille tähän mennessä lehden tekemiseen osallistuneille.

Yksi tekninen seli-seli vielä: juttujen aikaisemmat taitot on tehty PC:llä, eivätkä kaikki näy aivan oikein Macilla (tai ipatilla) katsoessa. Viimeisimpien pitäisi kuitenkin olla säädetty molempiin järjestelmiin sopiviksi (ipateista en mene takuuseen).

Visa

Re: Purjelennon verkkolehti

Lähetetty: Ma 16.02.2015 17:11
Kirjoittaja Visa Hietalahti
TURVALLISESTI TURBOLLA JA ITSELÄHTEVÄLLÄ
Tapio Kimanen / PT turvallisuus 10.2.2015

OPETA JA OPI LENTÄMÄÄN
Markus Kärki 26.1.2015

http://www.tolppagliding.com