Pirkkalan MIL CTA:lla transponderipakko?

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
Nikke
Viestit: 56
Liittynyt: Ke 30.11.2005 18:02

Pirkkalan MIL CTA:lla transponderipakko?

Viesti Kirjoittaja Nikke »

Virallisesti transponderipakko oli hetken aikaa vuonna 2011. Käytännössä transponderi kuitenkin vaaditaan lennonjohdon omassa ohjeistuksessa.

Lensin tänään Oripäästä Räyskälään ja kysyin selvitystä Loimaan ja Räyskälän välille 10km Pirkkalan MIL CTA:n rajasta sisään 1500m QNH tai alle. Tutka kysyi onko minulla transponderia ja vastasin, että ei ole. Siinä tapauksessa en voi antaa selvitystä, vastasi tutka. Kello oli tähän aikaan 1530, eli sotilaskoneita ei ilmassa enää ollut.

Soitin lennon jälkeen ja kysyin selvennystä asiaan kyseiseltä lennonjohtajalta. Kävimme pikaisen puhelinkeskustelun, jossa hän ilmoitti, että heidän oma ohjeensa kieltää porrastamasta paikkailmoitukseen. Myöskään piirrettyihin rajoihin ei voida ohjeistuksen mukaan porrastaa. Ainoa mahdollisuus lentää ilman koodia MIL CTA:lla virka-aikana, on varata purjelentoalue ja lentää siellä. Eli käytännössä transponderipakkoa ei ole ainoastaan siinä tapauksessa, mikäli Pirkkalassa ei ole liikennettä eikä edes suunniteltua liikennettä. MIL CTA ei siis ole niinkään sotilaiden harjoitusalue vaan TMA:n jatke virka-aikana. Meillä ei ollut puhetta D-ilmatilassa VFR-liikenteen porrastamisesta. Sitähän D-ilmatilan luokituksen mukaan ei tehdä.

Tilanne on arkilentämisen suhteen melko hankala ja mielestäni nykyisillä ohjeistuksilla ei ilmatilaa voida käyttää kovin joustavasti. Uudistuksen jälkeen tilanne on tietysti toinen.
WPQ
Viestit: 78
Liittynyt: Pe 27.01.2006 22:23

Re: Pirkkalan MIL CTA:lla transponderipakko?

Viesti Kirjoittaja WPQ »

Niin kuka oikeasti voi päättää ja mihin perustuen?
Toisin sanoen, voiko lennonjohtoa tarjoava taho itsenäisesti tehdä valinnan millä edellytyksillä missäkin saa liikkua vai kuinka?
Onko herrallakin herra?

Miten tämä juridisesti menee?
kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 488
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: Pirkkalan MIL CTA:lla transponderipakko?

Viesti Kirjoittaja kristian »

Näinhän on Nikke ollut jo useamman vuoden, ei sinne ole päässyt juuri kukaan vuoden 2011 jälkeen.
WS
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 375
Liittynyt: Su 18.09.2005 09:24
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pirkkalan MIL CTA:lla transponderipakko?

Viesti Kirjoittaja WS »

Pitäisikö alkaa kansalaistottelemattomaksi ja mennä ilman transponderia, tietenkin ilmoittamalla lennonjohtoon että on turvallisuussyistä ehdottoman välttämätöntä tehdä niin ? On tämä Suomi kyllä kaikenlaisten byrokraattien luvattu maa. :wink:
WS
Vastaa Viestiin