Prisma dokumentti: Lentävä säälaboratorio ilmassa

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
O.H
Viestit: 50
Liittynyt: Pe 10.10.2008 09:29
Paikkakunta: Oulu

Prisma dokumentti: Lentävä säälaboratorio ilmassa

Viesti Kirjoittaja O.H »

Prisma dokumentti esitti eilen 26.4 mielenkiintoisen ohjelman: Säälaboratorio ilmassa. Ohjelma käsitteli pilviä ja niiden syntyä. Siinähän ei sinällään ole purjelentäjälle mitään uutta mutta ohjelmassa tutkittiin pilviä vielä tarkemmin ja erityisen kiinnostuksen kohteena oli se, onko pilvissä elämää? Tutkijat tutkivat sitä ohjelmassa ja päätyivät tulokseen, että pilvissä on bakteereita. Tutkijat päätyivät mielenkiintoiseen näkökantaan jossa todettiin, että bakteerit saattavat aiheuttaa sadetta. Tutkimuksissa todettiin jo aikaisemmin todistettu näkökanta, että puhdas vesi ei käytännössä jäädykään vielä 0C:ssa vaan vasta -8C:ssa alkaa jäätyminen kunnolla edetä. Sen sijaan bakteereja tai muita epäpuhtauksia sisältävä vesi jäätyy tuota -8C:ta aikaisemmin. Vettähän on oikeastaan aika hankala saada jäätymään ja samoin myös sateen käynnistävä mekanismi on erittäin monimutkainen eikä synny helpolla vaikka täällä Suomessa voisi kuvitella asian olevan aivan toisin. Tutkijat päätyivät omien tutkimustensa perusteella mielenkiintoiseen tulokseen, että bakteereja sisältävä pilvi itse asiassa aiheuttaa sadetta todennäköisemmim kuin ns. "puhdas" pilvi. Tämä voisi auttaa tulevaisuudessa paljon sääennustusten tekemistä jos pystyttäisiin havaitsemaan semmoiset pilvet helpommin jotka satavat eli sisältävät niitä bakteereita. Ohjelmassa käsiteltiin myös vesipisaroiden syntyä. Aikaisemmin todettu teoria, että vesipisara syntyisi hiekan tai tomunjyväsen ympärille ei nyt sitten ilmeisesti olekaan aivan täysin paikkansapitävä teoria vaan bakteereilla on asian kanssa enemmän tekemistä ja bakteeri ilmeisesti toimii myös vesipisaran tiivistymisytimenä.

Ohjelmassa mitattiin ja sitä kautta laskettiin myös pilvien painoja. Tavallinen kesäpäivän pikkuinen Cumulus-pilvi painoi jo n. 4 tonnia. Tavallisella suuremmalla CB-pilvellä painoa oli jo miljoonia tonneja! Tyypilliset Cumulukset painoivat jo satoja tuhansia tonneja. Pilvien tuottama energia vastasi jo pienellä Cumulus-pilvellä toistakymmentä P-Amerikkalaisen omakotitalon energiankulutusta. Todella mielenkiintoinen ohjelma etenkin näin purjelentäjän näkökulmasta.

Kannattaa katsoa ohjelma Yle-areenasta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/18 ... io-ilmassa. Siitä esitetään myös toinen osa keskiviikkona 3.5.
There are old pilots and there are bold pilots, but there are no old bold pilots!