RASPi liioittelee lauttautumista

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
tapio k
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 113
Liittynyt: Ti 10.12.2013 08:32

RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja tapio k » Ti 04.07.2017 10:06

Raspi ennustaa usein pahasti lauttautuvaa keliä, joka päivän mittaan muuttuu lentokelvottomaksi. Usein kuitenkin todellisuudessa lautta on aika paikallista tai sitä ei näy lainkaan. Tänä kesänä olen lentänyt aika monta kilometriä heikoksi ennustetussa säässä. Näyttää joskus siltä, että varmin tae hyvästä kelistä on paha lauttautumisriski.

Syynä ennusteen virheeseen on luultavasti luotaustietojen puute. Jostain tietokone kuitenkin keksii kosteusarvot pilvirajassa - ja usein menee reippaasti metsään. Toisaalta järvien vaikutus säähän ei näy ennisteissa riittävästi. Juuri lauttautuvassa kelissä järvet toimivat tarvittavien aukkojen synnyttäjinä.

Itse katselen ennusteita muutamasta eri lähteestä ja arvaan mikä niistä on uskottavin. Olisiko kuitenkin mahdollista muuttaa raspin parametreja vähän optimistisemmiksi? Nyt jää paljon hyviä päiviä käyttämättä liian huonojen ennusteiden takia.

Tapsa k

pmi
Viestit: 14
Liittynyt: Ma 17.04.2006 21:55

Re: RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja pmi » La 15.07.2017 09:45

Totta puhut. Lauttautuminen saa RASPin hieman liian helposti maalailemaan termiikkikarttoja sinisellä värillä. Systeemi on pyörinyt samoila asetuksilla vuosia ja olisi kyllä syytä esim. tehdä rinnalle muutama lisäennuste hiukan eri parametreilla ja katsoa että toimiiko paremmin. Kesä on kuitenkin on jo sen verran pitkällä että tämä jää suurella todennäköisyydellä talven ja ensi kauden hommiksi. Paitsi jos joku enemmän mytologiaa tunteva osaisi heti kertoa, että mitä pitää muuttaa?

Petri M

kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 456
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja kristian » Ma 17.07.2017 11:33

Hei, tässä saattaa olla ongelma myös vastaanottopäässä, RASPin overdevelopment-alkuiset parametrit eivät viittaa lauttautumiseen (spreading out), vaan ovat mittari sille miten korkeiksi ja laajoiksi pilvet kasvavat. Lauttautumisen ennustaminen on mahdollista ennustetuista luotauksista, mutta RASP ei sitä itse tee millään muotoa. Korkeiden pilvien alla on usein hyvää keliä, siksi ylikehittyviä alueita ei tarvitse pelätä, tietyissä tilanteissa tehtävät kannattaa jopa suunnata nimenomaan tällaisille alueilla. RASP sekä Topmeteo liioittelevat kelin hyvyyttä kuivilla, aurinkoisilla alueilla. Kokemusperäisesti harva pilotti nostaa keskinopeutta jos taivaalta otetaan pilvet pois, sitä vastoin esim. Topmeteon PFD kasvaa tuossa tilanteessa edelleen kun pilvet eivät haittaa auringonsäteilyä.

pmi
Viestit: 14
Liittynyt: Ma 17.04.2006 21:55

Re: RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja pmi » Ti 18.07.2017 22:58

Oletin Tapsan tarkoittavan nimenomaan sivulle valuvia, aika vaatimattoman korkuisia pilviä eikä overdevelopment-karttoja. Muutaman kerran kun tuota pikku valumista on ollut niin RASP on ilmoittanut termiikin voimakkuudeksi jotakin hyvin minimaalista (aika terävästi rajatulla alueella).

Avatar
tertsi
WGC 2008 Team
Viestit: 71
Liittynyt: Ke 29.01.2003 15:51
Viesti:

Re: RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja tertsi » Ke 19.07.2017 00:01

Malli toimii meillä vain 7.2km resoluutiolla (konekapasiteetti), niin kovin pienet sää detaljit ei pääse "oikeuksiinsa",
eli kaikki ilmiöt ei mahdu tilanteeseen, vaikka malli parhaansa yrittää.
Säätäminen on jo aivan oma salatieteensä, jossa yhtä asiaa parantamalla joku toinen taas hajoaa.

tapio k
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 113
Liittynyt: Ti 10.12.2013 08:32

Re: RASPi liioittelee lauttautumista

Viesti Kirjoittaja tapio k » Ma 24.07.2017 16:24

Lauttautumisen pitäisi näkyä auringonpaisteen määrässä ja juuri tässä tapahtuu liioittelua. Vähäinenkin lauttautumistendenssi tekee kartalle tiiviihkön vihreän peitteen ja kuten Petri kirjoitti noston voimakkuus ennusteessa lähenee nollaa. Todellisuudessa on juuri niin kuin Kristian kirjoitti - joskus kannattaa lento suunnitella juuri lautan alle, koska siellä on päivän parhaimmat kelit. Tästä on tältä ja edellisiltä kesiltä paljon esimerkkejä. Jos taas auringon eteen tulee jotain muuta pilvisyyttä, on tilanne tietenkin toinen.

Ennustetut temp-käyrät kertovat lauttautumisesta ja ne ovat linjassa auringonpaiste- ennusteen kanssa. Siis kosteutta on ennusteessa hytynen liikaa. Useimmiten taas kuiva keli on ennusteessa oikein. Hilavälin pienentäminen toisi tietenkin tarkkuutta ennusteeseen, mutta syy saattaa olla enemmänkin epätarkoissa ja puutteellisissa lähtötiedoissa.

Tämä piirre RASPissa ei haittaa omaa lentämistäni, mutta usein on vaikeaa saada ilmailijoita kentälle, koska luotto ennusteeseen on liian vahva. Ennusteen käyttäjät katsovat usein vain noston voimakkuuden ja jäävät kotiin lepyttelemään perheen päätä. Ainakin sääasioiden koulutuksessa tämä olisi RASPin tulkintaa opetettava laajemmin.

tapsa

Vastaa Viestiin