EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa April 2020 saakka

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
MiMutru
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 100
Liittynyt: Ma 28.11.2011 23:24
Paikkakunta: Hyvinkää/EFRY

EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa April 2020 saakka

Viesti Kirjoittaja MiMutru »

EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa huhtikuuhun 2020 asti

EU komission ns. EASA-komitea on tällä viikolla äänestänyt purjelennon ja kuumailmapallojen lupakirja- ja koulutusvaatimusten kansallisen soveltamisen takarajan jatkamisen puolesta. Opt-out'in uudeksi takarajaksi, jos myös kansallinen viranomainen sitä mahdollisuutta päättää käyttää, on tulossa 8.4.2020. Suomessa on Trafin kanssa kommunikoitu hieman ennen äänestystä. Heidänkin kantansa oli jatkoajan puolesta jotta nyt käynnissä olevat säädösten uudistukset (EGU:n työnimi "Part-GLIDING") saataisiin valmiiksi ennen kuin siirrytään pelkästään EASA-vaatimusten käyttöön. Tämänhetkiset vaatimukset lupakirjojen ja koulutusorganisaatioiden osalta kun ovat tunnetusti epätyydyttävällä tasolla ja raskaamman ilmailun mallilla tehtyjä.

European Gliding Union on erittäin tyytyväinen äänestystulokseen. Sitä ennen nimittäin esillä oli tiettävästi EU komission Legal Services yksikön näkemys ettei mitään jatkoaikoja enää annettaisi ensi vuoden huhtikuuta pidemmälle, vaikka EASAssakin on lisä opt-out nähty välttämättömäksi.

Toki on nyt vielä niin että EASA-komitean päätöksestä on tultava ulos EU-säädös jolla opt-out -mahdollisuutta jäsenmaille jatketaan 2020 saakka. Suomessa tarvitaan vastaavasti viranomaisen päätös siirtää soveltamisen takarajaa 2020 asti. Tarkoittaa silloin että niin kansalliset purjelentäjän ja moottoripurjelentäjän lupakirjat kuin kansalliset koulutusorganisaatiovaatimukset ovat sallittuja ja että niiden perusteella myönnetyt lupakirjat voidaan sitten muuntaa (konvertoida) EASA-lupakirjaksi jos haltija niin haluaa. Voi tietysti kysyä itseltään, haluaako. Ainakin lennonopettajille ja tarkastuslentäjille tämänhetkiset FCL-vaatimukset ovat oikeuksien ylläpidon osalta haastavia verrattuna kansallisiin vaatimuksiin.

Seuraamme tilannetta.

Ystävällisesti
EUROPEAN GLIDING UNION
Mika Mutru
General Secretary
jyri
Viestit: 17
Liittynyt: Ke 23.11.2011 21:06

Re: EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa April 2020 saakka

Viesti Kirjoittaja jyri »

HYVÄ, HYVÄ EGU
Surullisen nopeasti hupenevalla purjelentoyhteisöllä on syytä nostaa pipoa ja kiittää EGU:ta ja sen General Secretarya eli Mikaa sinnikkäästä ja tuloksekkaasta puurtamisesta purjelennon eteen tässä ja monessa muussakin asiassa. Samalla voi tietenkin ihmetellä, kuinka vaikeaa tällaisen, kovin vähäpätöiseltä tuntuvan asian säätäminen eurooppalaisella tasolla näyttää olevan. Tämähän ei ollut ensimmäinen jatkoaika.
Entä mitä säädösvalmistelulle tapahtuu sen jälkeen, kun Euroopan ilmailun mahtimaa Britannia on lähtenyt EU:sta? Hyvin todennäköinen vaihtoehto on se, että briteille tulee häätö myös EASA:n avainviroista ja niitä aukkoja on varmasti todella vaikea täyttää. Ja kuinka käy EGU:n? Olen ymmärtänyt, että senkin toimijoiden ydinjoukko on brittejä, joilla ei Brexitin jälkeen ehkä ole enää intoa osallistua EU-tason edunvalvontaan.
Terveisin
Jyri
Avatar
timbe
Viestit: 89
Liittynyt: Ke 30.07.2003 22:11
Paikkakunta: Espoo

Re: EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa April 2020 saakka

Viesti Kirjoittaja timbe »

Onkos EU-säädöksestä kuulunut mitään liittyen kansallisten lupakirjojen jatkosta?
MiMutru
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 100
Liittynyt: Ma 28.11.2011 23:24
Paikkakunta: Hyvinkää/EFRY

Re: EASA opt-out jatkoaikaa tiedossa April 2020 saakka

Viesti Kirjoittaja MiMutru »

Timbe, kuten tuli esille Purjelentokerhojen Päivässä 24.3.2018 Ilmailumuseolla, ja jo sitä ennen EGU:ssa, komissio ei saa säädöstä jatkoajan osalta ulos ajoissa. Mutta viipeen ongelma on tullut EASAa myöten selväksi ja jäsenmaita kehotettu ilmoittamaan poikkeus voimassa olevaan sädökseen tms. ja tekemään kansallinen päätös jatkaa siirtymää purjelennossa ja ilmapalloilussa. Trafissa toimet meneillään Suomen osalta, muista maista emme tiedä. Ja aikanaan se asetus sirtymäaikamahdollisuudesta sitten tulee "EU:sta" ulos.

Ystävällisesti
Mika Mutru
Vastaa Viestiin