Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,

kevät lähestyy mutta maailman laajuinen koronaviruspandemia on päällä. Moni varmasti miettii alottavansa purjelentotoiminnan. Tähän liittyen SIL/PT on laatinut tiedotteen koskien purjelentotoimintaa.

Suomen Ilmailuliiton toimisto kokoaa koronan varotoimenpiteisiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia internet-sivuilleen. Ohjeita koronaviruksen vuoksi -sivulta löytyy tietoa koronaviruksen vaikutuksista harraste- ja urheiluilmailuun.

Traficom on julkaissut joukon tiedotteita koskien koronaviruksen aiheuttamia toimenpiteitä. Niissä on ainakin helpotuksia, jotka koskevat viimeaikaisen kokemuksen vaatimuksia. En lähde luettelemaan niitä tarkemmin koska tilanne voi muuttua.

Mainittakoon erikseen kuitenkin, että Uudenmaan rajojen sulkeminen koskee myös ilmaliikennettä.

terv Antti
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,
kokonaiskuvan kartoittamiseksi toivon tähän viestiketjuun vastauksia ainakin isommilta/aktiivismmilta kerhoilta, että:
(1) missä laajuudessa ja millaisin varoikeinoin toiminnan käynnistämistä on ajateltu?
(2) millaisia varokeinoja on käytössä?
(3) millaista palautetta kentällä on SIL/PT tiedotteesta?
terv Antti
Hatakka
Viestit: 50
Liittynyt: Pe 26.01.2007 16:17
Paikkakunta: EFOP / EFTU

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Hatakka »

Turun Lentokerhossa purjelennon ja moottoripurjelennon koulutustoiminta keskeytettiin 13.5. saakka, arvioidaan tilannetta sitten uudelleen lähempänä tuota ajankohtaa. Kokeneemmat lupakirjalliset voivat lentää kerhon kalustolla yksin, kevättarkkareita ei lennetä, ja lentäjien edellytetään desinfioivan kone huolellisesti lentonsa jälkeen. Suositellaan, että samalla koneella lentää vain yksi henkilö päivässä. Kokoontumisrajoitusten, turvaetäisyyksien ym. osalta noudatetaan valtiovallan määräyksiä ja ohjeistusta.

SIL/PT:n julkaisemaa ohjetta pidettiin keskusteluissa yleisesti ottaen hyvänä lähtökohtana toiminnalle. Ja ilman Traficomin päättämiä viimeaikaisen kokemuksen vaatimusten lievennyksiä ei juuri kukaan lentäisi.

Markus
RR
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 264
Liittynyt: Ti 04.02.2003 10:30

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja RR »

Moikka,

Räyskälän Ilmailukerhon kalustolla ei toistaiseksi lennetä. Meillä on ensi viikolla purjelentojaoston johtokunnan kokous, jossa linjataan toimintaa ja sen aloitusta kevään osalta. Uudenmaan sulku on toistaiseksi voimassa 19.4 ja suurin osa kerholaisista asuu Uudellamaalla - nämä jäsenet eivät edes pääse Räyskälään. Räyskälässä ei käsittääkseni ole vielä lennetty purjelentoa tänä vuonna - voin olla väärässäkin. Yksityispilotit varmaankin aloittavat kautta nyt pääsiäisenä.

SIL/PT ohje on mielestäni hyvä, ja olemme ottanet sen huomioon ohjeistuksia mietittäessä.

Yt

Riku / Räyskälän IK, purjelentojaosto
hnpilot
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 460
Liittynyt: Ma 21.04.2003 06:55
Paikkakunta: Lahti

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja hnpilot »

Hei

Myös Nuorisoilmailijoilla on hallituksen kokous ensi viikolla, jossa aihetta käsitellään. Meilläkin on ollut perusajatus ettei kautta aloiteta ainakaan ennen Uudenmaan vapauttamista - onhan kerhon piloteista valtaosa pääkaupunkiseudulta.

PT:n ohje muodostaa kehikon myös Nuorisoilmailijoiden toiminnan alkaessa.

Kerholaisia on tarkoitus informoida (kerhon) hallituksen kokouksen jälkeen (jolloin saadaan viestittyä mahdollisimman ajantasainen kuva tilanteesta)

h
Osku
Viestit: 1
Liittynyt: La 05.03.2016 00:25

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Osku »

PIKissä ei ole vielä tehty suurempia linjauksia, mutta viranomaisten ohjeita ja määräyksiä noudatetaan siinä missä muutkin kansalaiset. PIKin koneiden huollot on pääosin tehty mutta viimeistelemättä, joten niiden loppuun vieminen on ensimmäinen kauden aloituksen hidaste. Lisäksi pari yksipaikkaista on telakalla tai maalaamossa. Teoriakurssitkin ovat olleet nyt tämän aikaa jumissa, joten uusia oppilaita ei olisi heti lentämässä, vaikka se muuten olisi sallittua ja järkevää.

Tältä pohjalta ollaan toistaiseksi hieman odottavalla mielillä, että milloin päästäisiin Uudeltamaalta Räyskälään ensin tekemään huollot loppuun ja sitten joskus lentämään. Koska tilanne/ohjeistukset/uutiset elää niin nopeasti, niin toistaiseksi PIKin hallituksessa ollaan vain päätetty noudattaa yleisiä ohjeita ja tehdä suurempia päätöksiä siinä vaiheessa, kun Uudeltamaalta päästään pois. Alkavalla viikolla pitänee siis tehdä jotain.

SIL/PT tiedote oli oikein hyvä ja siitä oltiin hallituksessa yhtä mieltä. Ainut kohta, mitä itse jäin lähinnä akateemisesti pohtimaan, oli se koneen pintojen desinfiointi. Onnistuuko se riittävän hyvin ns. kotikonstein, vaikka jääkö se vain mielen rauhoittelun tasolle. Toinen aspekti tähän on, että kun desinfiointi tehdään yksin eikä porukalla ohjatusti, syntyy varmasti useampaa tyyliä ja pikkuhiljaa kesän mittaan siinä voi laiskistua, joten voiko siihen oikeasti luottaa. Tämä nyt toivottavasti jää vain sivuhuomioksi koko hässäkän keskellä, koska tiedote oli hyvä ja ajatuksia herättävä.

Tuomas Pärnänen, PIK pj
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Uudenmaan eristys on siis päättynyt, kuten olemme saaneet tietää. Tällä ei katsota olevan vaikutusta PT:n 3.4. antamaan tiedotteeseen purjelentotoiminnasta. Viranomaisen antamia ohjeita ja suosituksia on edelleen syytä noudattaa.

t. Antti
RR
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 264
Liittynyt: Ti 04.02.2003 10:30

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja RR »

Tervehdys,

Räyskälän IK:n purjelentojaoston johtokunta piti tänään kokouksen ja käsitteli toiminnan käynnistämistä.

Lyhyesti voi todeta, että:

- Lentotoiminta pyritään käynnistämään 25.4, mikäli yleiset (viranomaisohjeet) koronan suhteen sen mahdollistavat
- Korona-asioiden huomioimisesta koneiden käsittelyssä ja kenttätoiminnassa tullaan julkaisemaan yksi ohje, jota kaikki kerhot Räyskälässä noudattavat
- Jäsenistöä informoidaan tarkemmin ensi viikon alussa - kevätkertaustilaisuuksia ei ole voitu pitää niin tutustuttava materiaali ja päivitetty lentotoimintaohje lähetetään tutustuvaksi sähköisiä kanavia pitkin.
- Kertauskoululennot ("kevättarkkarit") ovat toistaiseksi mahdottomia lentää, ellei kerhosta löydy jo koronan sairastaneita ja siitä parantuneita opettajia.

Aloitus 25.4 on kiinni myös siitä, että koneet saadaan normaaliin tapaan hallisäilytykseen ja hinauksia on saatavilla.

Yt

Riku / Räyskälän IK
Avatar
Villeys
Viestit: 11
Liittynyt: Ma 21.05.2012 09:58
Paikkakunta: Oulu

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Villeys »

Moikka,

OIK:ssa johtokunta päätti lentämisestä Covid-19 aikana näin. Meillä kauden aloitus on ollut myös toimintasuunnitelman mukaan 18.4.2020

Johtokunta kokoontui 14.4.2020 etäkokouksessa ja tarkennimme toimintaohjeita COVID-19 aikana.

OIK:ssa Lentokausi alkaa 18.4.2020 ja Oulun seudulla on ennustettu Koronatartuntojen huipun olevan kesäkuun lopulla - heinäkuun alussa. Tämä vaikeuttaa 2 paikkasella toimimista, kun korona tarttuu myös täysin oireettomalta henkilöltä. Koulutusluvan mukaisia lentoja ei lennetä toistaiseksi (opiston tiedotus 25.3.2020) (koskee esttely- tutustumis ja peruskurssit). Itse henkilökohtaisesti en halua lentää ollenkaan purjekoneella "kaksi päällä" kaudella 2020, koska en halua tartuttaa koronaa muihin kerholaisiin (toimia lennonopettajana).

Pohdimme johtokunnassa ja mietimme voidaanko me sitten järjestää hinauksia ja voimmeko lentää kerhon yksipaikkaisilla koneilla ja kaksipaikkaisella yksin vai perutaanko lentäminen kokonaan. Pohdimme myös voidaanko EFPU leirialueella toimia.

Teimme päätöksen että OIK toistaiseksi järjestää hinauksia ja kerhon purjekoneilla voi toistaiseksi lentää yksin.

OIK:n leirialueetta EFPU:lla voidaan käyttää, tähän on tarkat ohjeet (ja ohjeisiin voi tulla muutoksia).

Tässä ohjeistukset toimintaan, jotka on kirjoitettu Jaostoittain. Näitä ohjeita saa kopioida osittain tai kokonaan, jos ne sopii oman kerhon toimintaan.

Toimintaohjeet hinauslentotoimintaan
https://drive.google.com/open?id=1PY-dn ... wRPX6GfW9n

Toimintaohjeet purjelentotoimintaan, nämä on suurimmaksi osaksi kopioitu SIL PT ohjeesta.
https://drive.google.com/open?id=18w-nX ... sDHcTZzzOy

Toimintaohjeet EFPU leirialueella
https://drive.google.com/open?id=1-3gNB ... OTJy9-R-sG

Kevään turvallisuusbriefinki kuvattiin Youtubeen katsottavaksi.

Terveisin,
Ville Runtti
Puheenjohtaja
Oulun Ilmailukerho Ry
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Osku kirjoitti: Su 12.04.2020 15:20 ... Ainut kohta, mitä itse jäin lähinnä akateemisesti pohtimaan, oli se koneen pintojen desinfiointi. Onnistuuko se riittävän hyvin ns. kotikonstein, vaikka jääkö se vain mielen rauhoittelun tasolle. Toinen aspekti tähän on, että kun desinfiointi tehdään yksin eikä porukalla ohjatusti, syntyy varmasti useampaa tyyliä ja pikkuhiljaa kesän mittaan siinä voi laiskistua, joten voiko siihen oikeasti luottaa.
Siinä PT:n ohjeessa 3.4.2020 mainitaan, että tärkeintä on välttää sosiaalisia kontakteja, koska 80– 90 % tartunnoista on pisaratartuntoja ja vain
pienempi osa kontaktipinnoilta tapahtuvia tartuntoja. Emme ole antaneet tarkempia ohjeita koneiden desinfioinnista, koska tämä vaatisi monenlaista osaamista ja mm. konekohtaista arviointia siitä, mitä puhdistusaineita saa käyttää. Asiantuntijan arvion mukaan todennäköisesti paras tapa olisi rajoittaa lentäminen yhdellä henkilöllä per kone ja per päivä.
Osku kirjoitti: Su 12.04.2020 15:20 ... Tämä nyt toivottavasti jää vain sivuhuomioksi koko hässäkän keskellä, koska tiedote oli hyvä ja ajatuksia herättävä.
Niinpä. Lauantaina ilmestyi artikkeli, jossa on STT on haastatellut THL:n terveysturvallisuusosaston johtajaa, professori Mika Salmista.
Haastattelussa Salminen sanoo, että useat koronavirustartunnat Suomessa liittyvät massatapahtumiin, joissa altistuminen on ollut pidempiaikaista, THL:n mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä muualla kuin sairaalaympäristössä.

Jos lähdemme korostamaan koneiden desinfiointia niin helposti hämärtyy tämä asia, että tärkeintä on välttää sosiaalisia kontakteja.

terv Antti
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Traficomin tiedote lentäjille: Poikkeusmenettelyjä kelpuutusten voimassaolojen jatkamiseksi laajennettu (julkaistu 2.4.2020)
Liitteet
Poikkeuslupa - 2.4.2020 final.pdf
Traficomin täydentävä päätös edelliseen 2.4.2020
(351.53 KiB) Tiedosto ladattu 195 kertaa
Poikkeuslupa - 27.3. pakolliset lopullinen.pdf
Traficomin päätös 27.3.2020
(138.27 KiB) Tiedosto ladattu 167 kertaa
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Traficom on antanut päätöksen harrasteilmailun lupakirjoja ja kelpuutuksia koskevaksi poikkeusmenettelyksi koronaviruksen aiheuttamien suojaustoimien vuoksi. Tämä on siis vastaus SIL esitykseen ja koskee kansallisia lupakirjoja ja kelpuutuksia.
Liitteet
asiakirja8820500.pdf
Yksityiskohtaiset poikkeukset
(76.83 KiB) Tiedosto ladattu 193 kertaa
asiakirja8820260.pdf
Päätös TRAFICOM/150540/03.04.00.05/2020
(69.89 KiB) Tiedosto ladattu 157 kertaa
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,

koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettuja rajoituksia puretaan asteittain. SIL/PT laatima ohje purjelentotoiminnasta on nyt päivitetty vastaamaan uutta tilannetta.

Merkittävimpänä muutoksena tässä on koululentotoiminta. Aikaisemmin varoitettiin kaksipaikkaislentämisestä voimakkaammin. Siinä altistumisaika on pitkä ja tartunta on käytännössä varma, jos toinen on tartuttava. Tartuntatilanne on kuitenkin helpottunut ja yhteiskunnan muitakin toimintoja avataan, kuten ulkoliikuntapaikat. Siksi olemme muuttaneet suositusta nyt niin, että koulutustoimintaan eivät osallistu ne, jotka:
‐ kuuluvat riskiryhmiin,
‐ ovat oireisia,
‐ on määrätty karanteenin omaisiin oloihin tai jonka läheiset ovat altistuneita

Lisäksi kerhoille ja koulutusorganisaatioille nostetaan esiin kysymys huoltajan suostumuksen edellyttämisestä alaikäisten osallistumisesta kerho‐ ja koulutustoimintaan Covid‐19 epidemian aikana.

Pysytään terveinä.

t Antti
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut liikenteen toimijoille terveysturvallisuuden suositukset, joilla pyritään varmistamaan liikennepalveluiden turvallinen käyttö poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Lukemani perusteella ohje näyttää siltä, että se on tarkoitettu erityisesti kaupallisille toimijoille. Sitä voi kuitenkin soveltaa myös purjelentoon ja muuhunkin harrasteilmailuun koskien esimerkiksi esittelylentoja ja koulutusta.

terv Antti
Liitteet
Suosituksia liikenteen palveluihin.pdf
(124.31 KiB) Tiedosto ladattu 128 kertaa
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 471
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentotoiminta Covid-19 aikana

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,

lentokausi on alkamassa, joten on syytä muistuttaa koronaturvallisuudesta. Viime keväänä annetut SIL:n koronaohjeet lienevät edelleen ajan tasalla, ja ne voi palauttaa mieleen SIL verkkosivuilta.

Tautitilanne on kuitenkin eri, kuin viime kesänä. Liikkeellä on nyt niitä muuntuneita viruksia, eli helpommin tarttuvia virusvariantteja. Siten emme voi automaattisesti odottaa elämän palaavan lähes normaaliksi samalla tavalla kuin viime kesänä. Nyt on oltava varovaisempi.

Tilanne on erityisen vaikea pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen liikkumisrajoituksista pääkaupunkiseudulle ja Turkuun sekä maskipakosta. Rajoitukset voisivat tulla voimaan aikaisintaan 12. huhtikuuta. Viranomaisten antamia rajoituksia tulee noudattaa. Lisäksi: vaikka uudet rajoitukset eivät vielä ole voimassa, kannattaa kerhojen ja koulutusorganisaatioiden nyt hyvin tarkkaan pohtia omaehtoista rajoittamista. Erityinen riski on kokoontuminen koulutustarkoituksessa ja koululennot.

terv Antti
Vastaa Viestiin