Aurinkolasit

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
Rami L
Viestit: 5
Liittynyt: Ti 10.04.2007 20:08

Aurinkolasit

Viesti Kirjoittaja Rami L »

Olisi mukava kuulla ihmisten aurinkolasimieltymyksiä.

Mitkä on ne parhaat lasit purjelentoon?

-rami

Masi
Viestit: 15
Liittynyt: Pe 26.05.2006 12:20
Paikkakunta: Nummela

Viesti Kirjoittaja Masi »

No omasta mielestäni tietenkin lentäjällä täytyy olla Ray Banit, mutta olen kuullut, että tietyt ruskealinssiset lasit korostaisivat hyvin pilvien reunoja tai jotain vastaavaa...

Papaone
Viestit: 17
Liittynyt: Ma 03.02.2003 23:33
Paikkakunta: Valkeala

Viesti Kirjoittaja Papaone »

Hansa vosi ottaa kantaa tähän, vaikakkin hieham jäävi onkin :DDDDDDDDDDDDDDD Itse olen Hansan laseja joskus päässyt testaamaan ja ainakin kuivina ja vähä pilvisinä päivinä ne ovat erinomaiset, koska pienet hattarat ja vaporit erottuvat muita lissejä paremmin. Käsettääkseni lissit voi kinnittää mihin pokiin tahansa.

Buntta
Viestit: 14
Liittynyt: Ti 07.06.2005 18:43

Viesti Kirjoittaja Buntta »

Serengetit ovat parhaat. Ehkä ne ovat vähän hinnakkaat (voimakkuuksilla reilu 300 euroa tarjouksena), mutta en kole katunut pätkääkään niiden hankintaa. Kunnon laseilla on ilo lentää suttuisessakin kelissä.

WS
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 370
Liittynyt: Su 18.09.2005 09:24
Paikkakunta: Helsinki

Aurinkolasit

Viesti Kirjoittaja WS »

Kokeiltuani niin Ray-ban:ja, Serengeteja ja muitakin niinsanottuja lentäjä laseja niin minulle parhaiten sopii Hansan tekemät lasit joissa on jokin tietty zeis:n väri. Todellisuudessahan pitäisi olla useammat lasit eri valaistusolosuhteiden mukaan, mutta nuo edellämainitut ovat kokemukseni mukaan parhaat joka säässä. Sucksi :lol:
WS

Hansa
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 140
Liittynyt: To 30.01.2003 13:00
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Näkö,-purjelento ja aurinkolasit.

Viesti Kirjoittaja Hansa »

Höttöset näkyviin, samoin muut koneet ja linnut. Paras, nostava kohta pilven alla? Miksi muut näkee ne?

Ilmailu jo itsessään vaatii äärimmäistä havainnointikykyä. Suurin osa havainnoinnista tulee informaationa näkemisen kautta. Ilmailumääräyksien sekä määrävälein suoritettavien lääkärintarkastusten myötä näkökyky on ”usein miten” lentäjillä liki kohdallaan. Toki näkö on muuttuva asia jota on syytä määrävälein tarkistuttaa jo oman turvallisuudenkin kannalta.
Oli henkilöllä kyseessä taittovirhettä tai ei, aurinkolasilinssin optinen puhtaus on peruskivi hyville aurinkolaseille. Oleellista on että valonkulku olisi mahdollisimman suoraviivaista verkkokalvolle jotta näköjärjestelmä pystyisi valonsäteet analysoimaan oikein ja aivoihin tulisi mahdollisimman selväpiirteinen kuva.

Aurinkolasien yksi merkittävä tehtävä on häikäisyn poistaminen siten että silmään ei tule liikaa valoa. Värisävyjä on varmasti yhtä monta kuin on valmistajaa. Aikoinaan Ray&Ban kehitti harmaan värisävyn -G15 lentäjille. Se on säilynyt tuotannossa edelleen. Sen idea oli suodattaa kaikkia auringosta tulevia aallonpituuksia, varsinkin näkyvänvalon kirjoa tasaisesti. Siten että värisävyt säilyvät ja ”näköefekti” olisi kuin ilman.

Eräs mielenkiintoinen aallonpituus, ns. sininen valo, toimii eritavoin. Sillä on taipumus sirota.
Sironta tarkoittaa suunnilleen sitä, että valokvantin törmätessä pieneen partikkeliin, se muuttaa holtittomasti suuntaansa. Lähtee kulkemaan siis omia polkujaan. Siroamisesta ja ilmakehän partikkelirikkaudesta johtuen näemme taivaan sinisenä. Todellisuudessahan se on musta.

Silmä ymmärtää parhaiten optisen akselin suuntaista ”valomatoa” ja sinne tänne sinkoutuvat säteet aivot kokee sumuksi. Verkkokalvokuvan terävöittämiseksi olisi siis syytä suodattaa juuri näitä aallonpituuksia, kutahuiskiarallaa 450-480 nm välillä. Siroamista tapahtuu myös silmän sisällä, aiheuttaen utuisuutta nähdyssä kuvassa. Sininen aallonpituus on myös lyhytaaltoista ja on näin myös UV-pitoisempaa. Yläilmoissa sitä on enemmän kuin maanpinnalla kärvistelevillä. Ultravioletti säteily on syytä poistaa ennen silmään pääsyä. Liiallinen UV aiheuttaa silmässä pitkässä juoksussa ylen määrin harmia. Muun muassa harmaakaihia.

Suodatinlinssejä on käytetty tietyissä silmäsairauksissa. Tehdas, muistaakseni nimeltä Corning, oli uranuurtajia alalla. Yksi tavallisille kuluttajille suunnattu tuotemerkki, jo yllä mainittukin, Serengeti on sieltä kotoisin.
Sen suodatinomaisuudet ovat hyviksi todetut. Yksi suosituimmista värisävyistä on ollut Vermilion 4000. Ongelma niissä on linssimateriaali joka on lasi. Lasilinssin paino alkaa aiheuttaa nenällä ongelmia pitkässä käytössä, saatika sitten kun G-vitamiinia nauttii pitkän päivän. Sama paino-ongelma ilmailukäytössä on mielestäni tuotemerkillä Ray&Ban.

Jokainen heijastava pinta aiheuttaa linssin läpinäkyvyydessä häviöitä neljä prosenttia. Tämä on fysiikan faktaa. Linssissähän on kaksi pintaa, joten läpinäkyvyys kärsii 8% mikäli linssejä ei ole pintakäsitelty heijastusvapaaksi (antireflex coating). Riittävän tumma linssi toimii jopa koverana peilinä (kokonaisheijastuma) takapinnaltaan, mikäli sitä ei ole pintakäsitelty. Tiedämme kaikki ettei peilin läpi näe.

Hyvät aurinkolasit linsseiltään purjelentoon ovat mielestäni keveät, häikäistymistä vähentävät, Uv-suojatut, puhtaalla, käyttäjän tarpeilla olevalla optiikalla, sinistä aallonpituutta suodattavat, kovakalvolla käsitellyt, mieluiten myös heijastusvapaat. Kehyksen tulisi olla tukeva, kevytrakenteinen, ilman häiritseviä paksuja rakenteita näkökenttää rajoittamassa, istuva ja siten myös paikallaan pysyvä ilmavirtausten heitellessä. Koko pakettihan on tarkoitettu pitkäaikaiseksi kulutushyödykkeeksi joten koko paketin tulisi olla myös kestävä.

Mikäli yllä olevat kriteerit täyttävän valmispaketin joku löytää jostain, kertokaa ihmeessä myös minulle. Otan niitä myytäväksi ja vaikka hyllyntäytteeksi. Muussa tapauksessa on toimittava kuten jo vuosia. Räätälöitävä itse kunkin tarpeita tyydyttävä ratkaisu.

HS

Avatar
jari p
Site Admin
Viestit: 397
Liittynyt: To 20.02.2003 08:20
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jari p »

Lähes täydelliseen :) selostukseen lisätäkseni, polarisoidut linssit aurinkolaseissa ei ole suotavaa. Näin ainakin olen antanut itselleni ymmärtää.

Jari

JTH
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 209
Liittynyt: Pe 14.03.2003 15:42
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja JTH »

Asiaa !

Hansa, vielä kun olisit siinä lopussa vähän paljastanut sitä räätälöintiä. Tuotemerkkejä ja värejä. Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta tulla sinne syrjäsuomeen tilaamaan niitä sinulta.

Nimimerkillä: vahvuuksilla olevat lasit kaipaavat ehkä pian uusintaa (kunhan sponsori löytyy...)

Terv. Jyrki

Hansa
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 140
Liittynyt: To 30.01.2003 13:00
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hansa »

Salaisuudet kehiin…

Kaikki alkoi kauan sitten Retinitis pigmentosa potilaasta joka oli hankkinut Cornig tehtaan linssit Instrusta. Linssien hinta markka-aikaa oli ollut runsaat 1500mk / kpl. Valitettavasti henkilön voimakkuudet olivat muuttuneet ja rahavarannot huvenneet. Linssit olivat telkkarin kokoiset ja ajatuksena oli suorittaa uusi pintahionta voimakkuuksien muuttamiseksi. Selvittelin Instrun henkilöiden kanssa linssien koostumusta sekä sitä miksi juuri nämä CPF filtterilinssit katkoo hallitusti aallonpituuksia siten että 511 nanometriin tulee leikkaus ja verkkokalvokuva terävöityy. Yksinmyyntioikeuden omaavana kertoivat linssimateriaalin olevan erikoista, punaruskeaväri vain mausteena. Vein linssit hiomolle ja eräs Pelle Peloton alkoi niitä takapinnastaan työstämään loivemmaksi. Lopputuloksena oli kirkas kruunulasilinssi jossa hiomattomassa osassa markan kokoinen värjätty läntti. Kusetusta siis koko homma. Itse linssimateriaali oli ”halpaa” kruunulasia ja pintavärissä koko jutun juoni…

Heräsi ajatus siitä että täytyyhän mukavia keveitä muovilinssejä voida värjätä vastaavalla tuotteella mikäli lasilinssejäkin voidaan. Ja mikä parasta, kertoimet tuntuivat olevan suodatinlinsseissä kohdallaan. -Näin kauppiaan kannalta ajateltuna. Teollisesti ei tukkuliikkeissä ollut kontrastia parantavia linssejä tuotannossa. Tarvitsijat olivat marginaaliryhmä. Vain tiettyihin silmäsairauksiin.

Etsiskelyn jälkeen löysin jenkkilästä tehtaan: Action Services. INC. 12178 S.W.128th St. Miami, Florida 33186. Tuote oli: Action Blue Shield 3090. Lupaavasti postin tuomassa purkin kyljessä luki: Block the Blues, Enhances Contrast. Alkoi varsinainen keitosten aika. Tippa sitä, vähän tätä ja lisää tuota. Linssejä oli kaiken värisiä, keltaisesta oksettavan oranssiin. Yhteistä niille kaikille oli tietty oranssi sävy.
Vuosien saatossa värisävy on elänyt oranssista ruskeampaan, yleiskäytössäkin käyttömukavampaan suuntaan. Kellertävä tai oranssi ensivaikutelma kuitenkin säilynyt. Suodatinlinssikäytössä on suositeltavaa että aivot saavat rakentaa väripaletin kohdalleen ja linssejä ojn käytettävä jo ennen varsinaista suoritusta tai harrastusta. Ensivaikutelman väritasapainosta ei saa antaa ”shokeerata”.

Nyttemmin on eri linssivalmistajat kääntäneet kelkkansa ja löytäneet lisäkäyttäjiä. Autoilijat, laskettelijat, golffarit, haulikkoampujat etc. etc.

Tuotemerkkejä toivottiin niin yksi varteenotettava on mielestäni Japanilaisen Hoya linssivalmistajan 2003 lanseeraama Snow-väri. Myös Saksalainen Zeiss tekee niitä. Muistaakseni Fun-väri on miellyttävämpi kuin Sky, jonka nimi viittaa kuitenkin enemmän ilmailuun. Isä Leo Brigliadorin kanssa rupatellessa sain ymmärtää että ”poika”Brigliadori ja kenties koko Italian joukkue on tehnyt diilin jonkin Italiaanovalmistajan kanssa.

Innokkaille nettikäyttäjille voisin ehdottaa hyväksi todettua surffareiden kirjainlyhennelmää aurinkolasi ja Blue-blocker linssitiedon hankkimiseksi: K:V:G… Kato: V***u: Googlesta.

skuosman
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Su 31.12.2006 16:45
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Aurinkolasit

Viesti Kirjoittaja skuosman »

Täytyy sanoa, että kylä tuo Hansa osaa hommansa! Hankin häneltä aurinkolasit ja vielä lääkärin määräämät kaksitehot (kun tuota ikääkin alkaa olla...)!
Hyvin näkyy kumpiaiset ja muutenkin.

Saku
nimimerkki "Snow Blue"

Samu
Viestit: 21
Liittynyt: Su 30.12.2007 22:22
Viesti:

Re: Aurinkolasit

Viesti Kirjoittaja Samu »

Ainakin tuollaisia kuulee myös kehuttavan kuin Randolph Aviator (U.S. Air Force ja NASA käyttää :lol: ) ja värinä harmaa. Tiedä sitten...

Rami L
Viestit: 5
Liittynyt: Ti 10.04.2007 20:08

Re: Aurinkolasit

Viesti Kirjoittaja Rami L »

Kiitos erittäin valaisevista vastauksista! -rami

Vastaa Viestiin