EU -rahaa

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
Kaitsu M.
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 304
Liittynyt: To 10.04.2003 22:23
Paikkakunta: Suomen Kerava

EU -rahaa

Viesti Kirjoittaja Kaitsu M. »

Kun tuossa Pro Fox Oscar -keskustelussa sivuttiin EU-rahoitusta, niin avataanpa asialle oma ketju, johon voisi keräillä faktaa asian tiimoilta.
Tässä aihetta sivuava artikkeli Liikunnnan- ja Urheilun Maailmasta (SLU:n verkkolehti, ilmestyi 15.5.-08):

"
Toimintaryhmistä EU-rahaa urheiluseuroille

EU-tuista urheiluseuroille sopii yleensä parhaiten toimintaryhmärahoitus, jota haetaan seutukunnallisen toimintaryhmän kautta, sanoo SLU-alueiden erityisasiantuntija Timo Hämäläinen.

EU-tukien edellisellä ohjelmakaudella vuosina 2000-2006 liikunnallisia EU-hankkeita toteutettiin Suomessa yli 900. Hankkeiden yhteenlasketut kustannusarviot olivat 60 ja 70 miljoonan euron välissä ja niihin saatu EU:n ja valtion rahoitus 40 ja 50 miljoonan euron välissä, SLU:n seminaarissa puhunut Hämäläinen arvioi.


”Ylivoimaisesti suurin osa hankkeista oli paikallislähtöisiä ja pieniä ja niiden rahoitussuuntana oli toimintaryhmärahoitus”, Hämäläinen sanoi.


Toimintaryhmärahoitus on tarkoitettu maaseudun pienehköille hankkeille, joissa toiminta-alueena on yksi tai muutama kunta. Suurimpien kaupunkien ydinalueille rahaa ei ole saatavissa, mutta maaseudulla seutukunnallisilla kehittämisyhdistyksillä on toimintaryhmiä, jotka jakavat joko EU:n yhteisöaloitteiden tai muuta maaseudun kehittämiseen tarkoitettua tukirahaa.


Pienet hankkeet toimintaryhmien kautta voivat edetä myös nopeasti. ”Toisaalta toimintaryhmäpuolellakin rahoituksen sihti on tarkentunut ja byrokratia lisääntynyt”, Hämäläinen toteaa.


Koulutusta ja liikuntapaikkojen rakentamista

Edellisellä ohjelmakaudella toimintaryhmärahoituksella on toteutettu esimerkiksi urheiluseurojen vapaaehtoisten koulutuksia, suorituspaikkojen suunnittelu-, rakennus- tai laajennushankkeita, eri lajien urheilukouluja lapsille, aikuisten terveysliikuntahankkeita ja valmennuskeskuksien kehittämistä.


Etenkin urheiluseurassa vapaaehtoistyötä tekeville nuorille mahdollisuuksia tarjoaa myös EU:n Nuorisotoimintaohjelma. Seuran näkökulmasta kannattaa kuitenkin miettiä, tuoko kansainvälistyminen lisäarvoa toimintaan, Timo Hämäläinen muistuttaa. ”Jos seura on sellaisessa kehitysvaiheessa, että kansainvälinen toiminta tuo jotakin lisää, kannattaa Nuoriso-ohjelmaakin harkita.”


Poikkeus säännöstä on Nuoriso-ohjelman alaohjelman Nuorten Eurooppa alakohta Nuorisoaloitteet, joista voi saada tukea myös paikallisille hankkeille.


Ei pelkän rahan perässä

EU-tukia ei kannata lähteä hakemaan pelkästään rahan takia. Normaalitoiminnan pyörittämiseen hankerahoitusta ei yleensäkään voi saada, mutta jos normaalitoiminnassa on jokin ongelma, jonka poistamiseen hankkeella tähdätään, silloin EU-rahoituskin on mahdollista.


Ensin kannattaa kysyä, onko seuralla sellaisia ideoita, joita lähdettäisiin toteuttamaan, jos vain rahaa olisi, Timo Hämäläinen muistuttaa. Ideat voivat liittyä esimerkiksi aikuisliikunnan kehittämiseen tai uudenlaiseen lasten ja nuorten toimintaan. ”Jos tavoitteet ja rahoitusohjelmat saadaan kohtaamaan, silloin kannattaa tukea lähteä hakemaan”, Hämäläinen sanoo.


Rahaa voi saada, jos seuran toiminnassa on jokin ongelma, jota lähdetään poistamaan, idea sopii jonkin rahoitussuunnan tavoitteisiin ja kriteereihin, hankeidea on uusi ainakin omassa toimintaympäristössään, idea pärjää kovassa kilpailussa ja kehittämisohjelmassa on rahaa jäljellä, Hämäläinen luettelee.


SLU:n jäsenjärjestöt ja niiden seurat saavat käyttää tekstiä lähteen mainiten: LUM 8/08, Pete Saarnivaara, SLU.fi.

"
Niin paljon laskevia, niin vähän aikaa...