Komar purjekoneet Suomessa

Palsta vanhojen purjekoneiden käyttäjille ja kunnostajille.
Avatar
vanttmi
Viestit: 23
Liittynyt: Pe 23.01.2009 22:10

Komar purjekoneet Suomessa

Viesti Kirjoittaja vanttmi »

Apua kaivattaisiin,

Asia koskisi 30-luvun Komar -purjekoneisiin liittyviä juttuja, joita mahdollisesti olisi kirjoitettu Ilmailu lehdissä vuosien aikana sen ilmestymisestä lähtien. Tai jos jollain on parempaakin dokumentaatiota/yhteystietoja niin aina parempi. Siis olisiko kellään/missään lehtien artikkelien luetteloa. Nyt tarvitsisi saada tietoa/kuvia/kolmitahoja vuoden 1936 jälkeen rakennetuista Komar bis -koneista. Suomessa lentäneistä ja Kymissäkin lentäneestä ja tuohoutuneesta OH-MAA (ex. OH-HIPY-6, ex. OH-Helsinki-6) olisi pääteltävissä, että nämä ovat rakennettu vuoden 1932 Komar -kuvien mukaan, ja koneet olivat niitä keveämpää ja letkumpaa tyyppiä. Ts. siiven kiertojäykkyys oli pieni, kertovat katsastuspöytäkirjat. Komar bis -malleissa runko oli 10 cm pidempi hieman jämäkämpi ja pilottikin sai olla hieman "vankempi". Samanten siipikaaria oli lisätty/tivistetty ja jotain jäykisteitäkin tehty joten siiven kiertojäykkyys olisi parantunut. Samaten runkorimat olisivat olleet paksummasta tavarasta.
Kävin Keski-Suomen ilmailumuseolla ja siellä löytyy osa Komarin piirustusarkeista. En tehnyt inventaariota arkeista mitä puuttui, mutta palaanemme kaverin kanssa sinne vielä asioimaan. Arkeista selvisi kuitenkin, että ne oli nimetty "Komar". OH-MAA valmistui vuonna 1937, joten se ei mitenkään ehtinyt olla rakennettu vuoden 1936 kuvista - päättelisin näin. IS-B Komareita piirrettiin/paranneltiin ja rakennettiin 40-luvun lopulla, mutta niiden kanssa mensi selvitystyö liian helpoksi(?) - Krakovassa roikkuu kyllä tällainen IS-B Komar museon katossa.

Kymissä viimeiset lentäneestä Komarista löytyy Digitaaliarkistosta luettavaa, ketä sitten kiinnostaa:
http://digi.narc.fi/digi/hak_view.ka?hakid=26475.

Tietoa voi laittaa tässä aihessa tai sitten vaikka yv:n tai Karhulan ilmailukerhon sivuilta löytyvistä yhteystiedoista: http://users.kymp.net/mode0449/toimhen.htm

Terv. Mikko & co:t