Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 442
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Hei,

lauantaina 5.3.2016 järjestetään Kuopiossa purjelentokerhojen päivä. Alustava ohjelma:

klo 10-11 Purjelentokoneiden lentokelpoisuus (S.Pyörre)
klo 11-12 EGU/EASA/IGC kuulumiset (M.Mutru/K.Roine/A.Koskiniemi)
klo 12-13 lounas
klo 13-15 Purjelentopäivä 2016; viestintä; päivän järjestäminen; esittelylentojen järjestäminen; esittelylentojen turvallisuusriskit (SIL/Mari Heikkilä/T.Kimanen)
klo 15-16 Purjelennon turvallisuus 2015; kevätkertaus 2016 (T.Kimanen)
klo 16-17 PT terveiset; SIL liittokokous asiat; lajitapahtumat 2016 eteenpäin

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille purjelentäjille ja varsinkin kerhoaktiiveille. Sen järjestää yhteistyössä Purjelentotoimikunta ja Urheiluilmailuopisto.

Tapahtuman hinta on 20€ ja se sisältää ohjelman ja kahvit. Tarjolla oleva lounas ei sisälly hintaan.

Ilmoittautumiset: Suomen Urheiluilmailuopisto
Mari Lehtinen
email: mari.lehtinen@suio.fi
puh. 040 8255 922
faksi 020 7432 991

Majoitukset jokainen varaa ja maksaa itse suoraan hotellista tunnuksella "Purjelentokerhojen päivä"
Cumuluksen majoitustarjoukset 1hh 93 EUR ja 2hh 108 EUR
Hotelli Cumulus Kuopio p. 017 617711 email: kuopio.cumulus@restel.fi
Olemme tehneet huoneista ennakkovarauksen, joka on voimassa 19.2. asti. Kuopiossa on samana viikonloppuna 5.-6.3. Hopeasompa hiihdot ja 19.2. jälkeen majoitusvarauksen tekeminen voi olla hankalaa, joten käykäähän ilmoittautumassa!

HUOM! Seuraavana päivänä 6.3. Urheiluilmailuopisto järjestää erityisesti purjelennon opettajille suunnatun kertauskoulutuksen samassa paikassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lennonopettajien kertauskoulutus on nimenomaan purjelennon opettajille, joten suosittelen. Sen ohjelma ja muut tiedot ovat varmasti tulossa mutta kannattaa nyt jo merkata kalenteriin.

terv Antti

papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Re: Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

Huonekiintiö on vielä pari päivää voimassa. Pitäkäähän kiirettä!

Ostin just VR:n liput, pikkuisen alle 50€ edestakainen Tikkurila-Kuopio. Ei paha.

Purjelentokerhojen päivään on nyt parikymmentä ilmoittautunutta, opekertaukseen noin 15. Oulu, Vaasa, Kuopio, Hyvinkää ja PKS ainakin ovat edustettuina.
papafox-Sakke

Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 442
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Etkot perjantai iltana 4.3.16, pöytä varattu Ilmailuliiton nimellä klo 19 alkaen.
Paikka: Ravintola Amarillo, Kirjastokatu 10, Kuopio
Tervetuloa!
Antti

MiMutru
Viestit: 90
Liittynyt: Ma 28.11.2011 23:24
Paikkakunta: Hyvinkää/EFRY

Tupa täynnä: Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Viesti Kirjoittaja MiMutru »

Purjelentokerhojen Päivä toi tuvan täyteen Kuopion Cumulukseen

Tämänvuotisen päivän sijaintipaikka Kuopio näyttää osuneen aivan nappiin. Kokoustilassa oli lopun perin 45 osallistujaa ympäri maata. SIL/PT puheenjohtajan Antti Koskiniemi avasi tilaisuuden klo 10.00.

Eri esitykset ovat saatavilla Urheiluilmailuopiston www-sivulla kohdassa "Materiaalit" tapahtuman alla.

Aamupäivällä ohjelman ensimmäisenä esittäjänä SUIO:n Sakari Pyörre kertasi huoltotoiminnan vaatimuksia ja lentokelpoisuuden ylläpitomenettelyjä.

SIL/PT vpj. ja EGU:n pääsihteeri Mika Mutru kertoi European Gliding Unionista ja vuosikokouksessa 20.2.2016 Itävallan Grazissa esillä olleista aiheista. Päällimmäisenä EGU:n ja EASAn kesken käynnistyvä säädöstenvalmistelutyö purjelentoa koskevan säätelyn merkittäväksi keventämiseksi työnimellä "Part-Gliding". SIL/PT:n Jukka Helminen täydensi tilannetietoja Part M Light -vaatimusten kehittymisestä. Lisää EGU ajankohtaisista aiheista on luvassa maaliskuun aikana ilmestyvässä EGU Newsletterissä 1/2016.

Antti Koskiniemi kertoi lyhyesti kuulumiset äskettäisestä FAI/IGC kokouksesta.

Purjelennon esittely - Purjelentopäivä 2015 onnistui hyvin

Lounastauon jälkeen pureuduttiin purjelentoharrasteen esittelyyn. Mari Heikkilä kertoi viime syksyn Purjelentopäivän kokemuksista Räyskälässä ja kertasi muistilistaa tapahtumajärjestelyn tueksi. Kimmo Niemelä näytti Rautavaaralla kuvatun hienon videoklipin purjelennon esittelyn tueksi.

Esittelylentojen turvallisuus ei ole itsestään selvä asia vaan vaatii toteuttajalta riskien tunnistamista. Tukevaa asiaa kertoi Tapio Kimanen, SIL/PT turvallisjuustyöryhmän vetäjä. Keskustelua käytiin myös esittelylentoja koskevista vaatimuksista. Esittelylentoturvallisuudesta Tapsa siirtyi jouhevasti esittelemään maastolaskuturvallisuuden kouluttamiseen Pekka Ylipaavalniemen kanssa laadittua materiaalia. Aineisto on tarkoitettu kerhoihin luentokäyttöön sekä maastolaskukursseille että kerhojen kevätkertaustilaisuuksiin lentokauden alussa.

Purjelennon turvallisuus ja sen kehittäminen

Tapio Kimanen kävi lävitse katsauksen purjelennon sattumuksiin kaudella 2015 sekä kotimaisten mutta myös eräiden ulkomaisten tapausten myötä. Tapsan esityksen muutamiin highlightseihin kuuluivat riittävän ajoissa tehty päätöksenteko eri tilanteissa, maastolaskuturvallisuuden riskipisteet sekä loppuliukulaskinten turvallisemman käytön piirteet. Pitää muistaa että laskimen näyttämä perillepääsystä on aina teoreettinen olettamus edellyttäen liito käytännössä ja oikeasti toteutuisi loppumatkan nostojen ja laskevien sekä tuulen että lentämisen kuten optiminopeudet osalta laskentamallia vastaten. Käykö ihan niin, on toinen asia ja sen vuoksi lentäjän pitäö osata ja muistaa arvioida tilanteen kehittymistä jatkuvasti. Ja osata tehdä ratkaisuja sen mukaan ajoissa.

Kevätkertauslentoa suositellaan kaikille, myös lennonopettajille. Onhan myös LAPL(S) vaatimuksissa kaikkia koskeva vaatimus koululennosta mikä parhaiten tulisikin hoidetuksi näiden ns. kevättarkkareiden kautta ja antaisi tukea kauden aloituksiin. Toki Suomessakin monet valveutuneet kerhot ovat jo aikapäiviä sitten soveltaneet koululentoa kauden aloitukseen kaikille jäsenilleen, opettajat ml.

Vintturitoiminnan turvallisuuteen Tapio Kimanen kiinnitti erityistä huomiota. Vintturihinaus on edullinen ja tehokas lentoonlähtötapa, mutta vaatii oikeita ja turvallisuutta varmistavia menettelyjä noudatettavaksi. Niin on myös lentokonehinauksissakin.

Turvallisuusesityksensä lopuksi Tapsa kertasi lentoturvallisuusilmoitusten teon hyödyllisyyttä ilmailuyhteisölle. Ilmoitusten perusteella voidaan myös oppia kehitämään toimintaa. Ilmoitusten jatkokäsittely on aina anonyymiä ilman tarkkoja tunnisteita. Meille kaikille olisi eduksi että sattumuksista raportoidaan jotta saadaan eväitä turvallisuuden petraamiseen. Oikeasti, fiksu ja oppiva toimintatapa sisältää myös tämän osion.

Edellä mainittu Tapio Kimasen esitysaineisto on tarkoitettu hyödynnettäväksi kerhoissa tulevan kauden kevätkertauksissa. Turvallista kesää !

Ilmailuliiton ja toimikunnan kuulumisia

Yleisöstä mainittin PT:n onnistuneen eur. edunvalvontaan osallistumisessa vuosien saatossa. Lisäksi SIL/PT pj. Koskiniemi kävi lävitse purjelennon lajitapahtumat joita ovat

- Purjelentokerhojen päivä (näin kevättalvella), pidettiin hyvänä ja tarpeellisena,
- Purjelentopäivä elokuussa (esittelytilaisuus avoimin ovin kentillä)
- Pakkasparlamentti (loppusyksyllä)

Näihin ei yleisöllö ollut huomautettavaa joten pelimerkit ovat selvät jatkossakin.

Tuohtunut puheenvuoro paikallisilta kerhoilta Ilmailuliiton hallitukselle

Kuopiolaisten harrasteilmailijoiden puolelta Kari Ylihärsilä piti lopuksi puheenvuoron kritisoiden jyrkästi Suomen Ilmailuliiton toimia jäseniään kohtaan: yllättäen Ilmailuliiton hallitus oli tehnyt päätöksen antaa Kuopiossa tänä vuonna järjestettävä lentonäytös ulkopuoliselle kaupalliselle yrittäjälle. Huomioimatta paikallisia jäsenkerhoja mitenkään. Ylihärsilän viesti oli että paikalliset kerhot tuskin tulevat olemaan minkäänlaisessa tekemisessä kyseisen näytöksen kanssa pätkän vertaa. Kuopiossa paikallisten kerhojen ja puolustusvoimien yhteistyöllä on aiemmin osattu järjestää hyviä näytöksiä. Menettelyä pidetään nyt Ilmailuliiton taholta aivan törkeänä jäsenkerhojaan kohtaan ja tämä haluttiin tuoda nyt purjelentoyleisön tietoon.

Keskustelua käytiin tulevasta liittokokouksesta lyhyesti.

Lopussa Mikko Kiuttu Oulun Ilmailukerhosta tiedusteli onko mahdollisesti myytävänä olevaa perus- ja jatkokoulutukseen sopivaa purjekonetta. Yhetyttä voi ottaa Oulun Ilmailukerhoon, yhteystiedot OIK www-sivulla.

Onnistuneen Purjelentokerhojen Päivän lopuksi pj. Koskiniemi kiitti osallistujia ja toivotti turvallista kotimatkaa.

Ystävällisesti
Mika Mutru SIL/PT

papafox-Sakke
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 322
Liittynyt: Ke 05.02.2003 21:57
Paikkakunta: HKI

Re: Purjelentokerhojen päivä 5.3.2016 Kuopio

Viesti Kirjoittaja papafox-Sakke »

Esityksiä löytyy Suomen Urheiluilmailuopiston sivuilta
http://www.urheiluilmailuopisto.fi/materiaalit
papafox-Sakke

Vastaa Viestiin