Talvisäilytyksestä

Kysymyksiä ja keskustelua koneiden tekniikasta.
HK
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 128
Liittynyt: Pe 20.04.2007 14:04
Paikkakunta: Raisio
Viesti:

Talvisäilytyksestä

Viesti Kirjoittaja HK »

Hei
Olen käyttänyt silicagel-kuivausrakeita n. 2x4kg kangaspussissa putkessa talvisäilytyksessä jo useamman vuoden. Suolapussit on kuivattava 2-3 kertaa talvessa.Vettä keräytyy yhteensä 4-5kg. Ensimmäinen 1.5kg täyttyy n. 1kk:ssa (15.09 -15.10 ) Seuraava n. vuoden vaihteessa loput kevään aikana.
Tarkoituksena on siis pitää putken ilma kuivana ja päästä sisäsäilytystä vastaavaan olosuhteeseen. Lämpötila ei ole tärkeää kosteudella on väliä.
Olen seurannut putken sisällä olevaa kosteutta halvoilla BT-välitteisillä kosteusmittareilla, joista Verkkokaupan myymä Xiaomi on osoittautunut käyttökepoisimmaksi ja kohtuullisen tarkaksi. Lisäksi olen punninnut suolapussit sopivin välein että näkee milloin on aika kuivatukselle. Silicagel ottaa itseensä n.20% vettä omasta painostaan. Sen teho laskee kosteuden lisääntyessä.
Alkusyksyn kosteus on hirveää. Suolaviritykseni jaksaa laskea kosteuden ensimmäisen kuukauden aikana 70-80%:iin. Seuraava kuivausjakso riittää vuoden vaihteeseen ja kosteus putoaa n. 55% tasolle vuoden vaihteessa.
Mistä tämä kosteus? Oheisesta käyrästöstä näkee että esim. 0C ilma sisältää maksimissaan 5g/m3 vettä eli putkellinen vain 50-75g. Putki ei ole tiivis vaikka lähes mitä tekisi. Pahimmillaan siellä tuulee ja jonkinlainen tiivistys ja hallisäilytys onkin tärkeää jotta suoloja ei tarvitse yhtenään kuivata.
Miksi riittävän alhainen kosteus on tärkeää? Lämpötila laskee öisin. Oheisesta käyrästöstä näkee, että 0C lämpötilassa tarvitaan vajaan 10C lämpötian lasku että alkuaan 60% ilman kosteus tiivistyy putken sisällä; siellä sataa. Tiivistynyt vesi on lisäksi varsin aggressiivista kun siitä puuttuvat tasapainoittavat suolat.
Silicagel kuivaa hyvin 120C lämmössä. Ilmanvaihto on tärkeää. Paikallinen kuivausuuni (made by Lauri Mattila) on laitepuhaltimella tehostettu tavallinen kotitalouden sähköuuni johon on vaihdettu tarkempi termostaatti suolan varjelemiseksi ylilämmöltä. Uunipellin keskiosa on vaihdettu metalliverkkoon. Se 4 kg mahtuu kerralla pellille. Kuivamisaika n.8h.
Kaupallisten kuivatuspatruunoiden käyttöä en suosittele. Ne on valmistettu maantiesuolasta, Calsiumcloridin kloori ionisoituu ympäröivään ilmaan ja syövyttää. Suolavaraston rautaosat tai vanhemmat autot ovat siitä esimerkkejä.
Lopuksi varsinaiseen asiaan: Seurasin tänä tavena samalla hyvämaineisen II-hallin sisäilman kosteutta (mittareita kun on kertynyt) ja hämmästyin kuinkaa vakaasti sen kosteus on pysynyt 90-99%. Siitä on ilman toimenpiteitä lyhyt matka koneen rakenteiden ja pintojen altistumiseen kosteudelle.
Liitteet
mollier-1.jpg
mollier-1.jpg (56.64 KiB) Katsottu 497 kertaa
terv HK