Isot kisat keväällä Eskilstunassa

Kuulumisia, kommentteja ja tuloksia purjelentokilpailuista

Valvoja: Alfalima

Avatar
Hannu N
Site Admin
Viestit: 420
Liittynyt: Ke 29.01.2003 15:25
Paikkakunta: Strömfors
Viesti:

Isot kisat keväällä Eskilstunassa

Viesti Kirjoittaja Hannu N »

Eipä näytä Ruotsia vaivaavan purjelentokilpailuiden osanottajakato.
Kevään Eskilstuna Openiin on ilmoittautunut jo 91 osanottajaa.
Määrästä 21 on ulkomaalaisia, 70 ruotsalaista, koskahan Suomessa päästäisiin samaan?
Järjestäjä on nostanut mukaan otettavan osallistujamäärän 85:een, loput joutuvat jonotuslistalle.

http://www.efk.nu/open/default.htm

Niin, ja kaikille hyvää ja turvallista vuotta 2004, lennetään kovaa ja korkealla!


Hannu
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 486
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Tervehdys,

Huomattu on ja oli tarkoitus mennä mukaan. Meillä PT on vaan päättänyt järjestää valintakisat samaan aikaan.

Olen lähestynyt kirjeellä PT:tä aiheesta MM-valinnat. Tässä jälleen hyvä esimerkki, miksi kannattaisi miettiä koko valintasysteemi uusiksi. Jokaisen oikeasti Ruotsin MM-kisoissa menestystä tavoittelevan purjelentäjän tulisi olla toukokuussa Eskilstunassa, eikä valintakisoissa Suomessa.

PT:n tälle vuodelle päättämä valintamenettely on vailla järjen häivää ja se täytisi ehdottomasti muuttaa.

Pistän tähän perään kopion viestistä, jonka PT:lle lähetin. Puheenjohtaja Tourulan vastaus oli, että asia (valintamenettely) on jo päätetty, eikä asiaan enää puututa.


Antti

Tervehdys,

Suomen Ilmailuliiton Purjelentotoimikunnalle

Ymmärtääkseni PT kokoontuu lauantaina 13.12. ja käsiteltävänä asiana on muiden ohessa joukkuevalinnat seuraaviin MM-kisoihin vuonna 2006.

Juokkuevalinnat ovat kautta aikojen kirvoittaneet mitä merkillisempiä kommentteja ja keskusteluja. Toistaiseksi olen pystynyt pidättäytymään näistä erossa, mutta enpä taida kyetä enää.

Kansainvälinen kilpapurjelento on urheilua siinä missä niin moni muukin ihan "oikea" urheilulaji. Samat lainalaisuudet pätevät ja samat peruselementit ovat edellytyksenä menestykselle. Suomalainen kilpapurjelento ei ole viime vuosina kovin hyvin maailmalla menestynyt. Joukkue on saatu matkaan lähes joka kisaan, mutta panostus on ollut vähäistä. Kymmenvuotiskaudella (neljät MM-kisat), joka alkoi Borlängen MM-kisoista 93 ja päättyi Lesznon kisoissa tänä vuonna, avoimessa luokassa ei nähty yhtään suomalaissuoritusta ja 15-m luokassa nähtiin 3 suoritusta (-99 Sucksdorff ja allekirjoittanut, joka oli mukana myös -01). Vakiossa oli mukana kaikissa kisoissa 2 tai 3 kisailijaa.

Nuorten kisoissa menestystä on tullut enemmänkin, mutta nuorten siirtäminen varsinaisiin MM- ja EM- kisoihin ei ole onnistunut.

Muissakin urheilulajeissa on menestys ollut maassamme huonoa. Viime kesän yleisurheilun MM-kisoissa jäätiin ensimmäistä kertaa ilman mitalia. Iltapäivälehtien otsikot huutavat; "Nauttiiko SUL urheilijoiden luottamusta?" ja eri tahot vaativat uutta tehostusohjelmaa lajin pelastamiseksi.

Onko purjelennossa havaittu vastaavaa keskustelua? Jos yksilö ei pärjää, vastuu on enempi yksilön. Mutta jos koko joukkue ei pärjää kisoista toiseen, alkaa olla tarvetta etsiä vastuullisia laajemmalta rintamalta. Tätä ei purjelennossa ole Suomessa tehty.

Nyt olisi korkea aika. PT:n tehtävä on viipymättä käynnistää ohjelma suomalaisen kilpapurjelennon nostamiseksi kansainvälisellä tasolla. Kansainvälinen menestys edellyttää:

-Innostusta ja intohimoa. Englanninkieliset termit ovat enthusiasm ja passion. Ja nimenomaan tätä omaa lajia kohtaan.
-Riittävää pohjakokemusta.
-Kunnon kaluston ja kokemuksen sen käytöstä.
-Aikaa harjoitella ja matkustaa eurooppaan kisailemaan (tai kauemmas).
-Rahaa tuohon edellämainittuun.
-Harjoittelua vähintään 150 tuntia vuodessa.
-Halua asettaa tavoite ja tehdä työtä sen eteen.
-Kykyä toimia ryhmässä tukien muiden tavoitteita.

Käynnistettävän ohjelman tavoite on nostaa suomalaisten kokonaissuoritustasoa edellisistä MM-kisoista. Ja tietysti mitali. Tavoitteen saavuttamisen keskeisenä sisältönä on joukkuevalinta.

Suomi on pieni maa ja purjelentäjiä on vähän. Vielä vähemmän on niitä purjelentäjiä, jotka täyttävät edellä esitettyjen ranskalaisten viivojen asettamat ehdot. PT:n tehtävä on valita Suomesta PARAS MAHDOLLINEN joukkue MM-kisoihin. Edellä mainitulla kymmenvuotiskaudella joukkueet on valittu yhden ainoan kisan perusteella ja eksoottisiin kisoihin on lähdetty vapaaehtoisuuden pohjalta. Tällä menetelmällä ei saada valittua parasta mahdollista joukkuetta. Paras mahdollinen joukkue saadaan arvioimalla kandidaatteja kaikkien heidän esitystensä perusteella ja luonnollisesti ottaen huomioon em ranskalaisten viivojen asettamat kriteerit. Tiedän, että joku ottaa esiin USA:n yleisurheilun olympiavalinnat, mutta kysymys on aivan eri asiasta. Heillä on massaa mistä ammentaa ja lajin kannalta on yhdentekevää kenet lähettää, kaikki kun ovat mitaliehdokkaita. Meillä suomalaisessa kilpapurjelennossa ei ole näin. Meillä oikea tapa arvioida kilpapurjelentäjiä on katsoa kokonaisuutta. Jokainen kilpailu on valintakilpailu. Jatkuva harjoittelu kilpakalustolla ja panostus pitkäjänteisesti on edellytys menestykselle ja sen tulee olla edellytys myös joukkuevalinnalle. Yksi yksittäinen onnistuminen tai epäonnistuminen ei saa ratkaista valintaa. Tai muu este, kuten omalle kohdalleni kävi vuoden 2002 kisoissa. Vaimo joutui raskausmyrkytyksen vuoksi kahdeksi viikoksi sairaalaan ennen esikoisensa syntymää juuri SM-kisojen alla. Noissa oloissa elämän muut prioriteetit menivät kilpapurjelennon edelle.

Edellä mainituissa viimeisissä valinnoissa kesällä 2002 todettiin vakio- ja 15 m-luokkien osalta kahden kilpailupäivän riittävän valinnan suorittamiseen. 18m-luokan valinnat puolestaan järjestettin samaan aikaan kun edellinen joukkue oli EM-kisoissa. Tämän tyyppisen menettelyn käyttö osoittaa, ettei päätöksen perusteena ole ollut halu lähettää kisoihin parasta mahdollista joukkuetta. Ja jos päätöksen perusteluna on, ettei ole tarpeenkaan etsiä parasta mahdollista kokooonpanoa, niin mikä on sitten tuo muu peruste? Haluaako PT menestystä kansainvälisistä kisoista? Mikä on PT:n tavoite?

Positiivista viime vuosien kisoissa on ollut suhteellisen hyvä taloudellinen tuki. Eri lähteistä on erilaisin ponnisteluin saatu koottua varsin merkittävä osa kisareissujen kuluista. Näin PT:n kannattaa ajatella myös taloudellista puolta asiassa. Kun kerran varoja annetaan -pitää myös edellyttää sitoutumista ja omaa panostusta niin kalustoon kuin harjoitteluunkin.

Ja lopuksi vielä. Mikäli PT ei osaa valita joukkuetta sellaisten jo hieman vanhempien ukkojen joukosta, jotka panostavat harrastukseen - valitkaa nuoria tulevaisuuden toivoja. Ehkä valinta saa heidät innostumaan lajista ja harjoittelemaan pitkäjänteisesti. Vanhoja ukkoja, jotka eivät työ, kalusto, raha, terveys, perhe tms syistä pysty panostamaan harjoitteluun - on ihan turha valita joukkueeseen. Ikä sinänsä ei ole haitta purjelennossa. Herrat Ax, Striedieck ja kumppanit ovat oiva esimerkki. Ikää on ja intohimoa sitäkin enemmän.

Oikein Hyvää Joulua ja Loppuvuotta,

Antti Lehto
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
Avatar
Hannu N
Site Admin
Viestit: 420
Liittynyt: Ke 29.01.2003 15:25
Paikkakunta: Strömfors
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu N »

Alfalima kirjoitti:
Meillä PT on vaan päättänyt järjestää valintakisat samaan aikaan.
Mistäs tuollainen tieto löytyy ja mitkä kisat? Minä yritin liiton sivuilta kohdasta "Kilpailukalenteri" http://www.ilmailuliitto.fi/purjelento/kilkal.shtml juuri tuota katsoa, ja kun en mitään löytänyt, niin päätin ilmoittautua Eskilstuna Openiin, tosin pääsin vain mainitulle jonotuslistalle. Olisi kiva saada tuollaiset tiedot nähtäväksi, jos ne on jo päätetty.
Avatar
Rami RH
Viestit: 70
Liittynyt: Ma 28.04.2003 09:45
Paikkakunta: EFNU

Hiertääköhän meillä?

Viesti Kirjoittaja Rami RH »

Hyvä Antti ja Hannu; nasevat kirjoitukset!

Onkohan meillä lukutaitoista ja ajatuksien kautta toimeenpanevaa voimaa olemassa!

Ikää ja intohimoa on meikäläiselläkin, vaikken niin kilpailekaan!
Rami

AVIACCIONE NECESSE EST!
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 486
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Tervehdys,

15.-22.5. Vesiksellä 18m luokan SM-kisat, joista ymmärtämykseni mukaan valitaan kaksi edustajaa MM-kisoihin. Räyskälässä Juhannuksena järjestettävissä vakio- ja 15m-luokan kisoista valitaan kustakin luokasta kaksi lisää.

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
Avatar
Alfalima
WGC 2008 Team
Viestit: 486
Liittynyt: Ma 03.02.2003 16:48
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Alfalima »

Tere taas,

Isot kisat ovat myös Itävallan mestaruuskisat: http://www.streckenflug.at/ssm2004/

Tuollaisissa kisoissa saa vallan mainiota treeniä MM- tai EM- mittelöihin. Sama on luonnollisesti Eskilstunan kanssa. Kisalla on jo vuosikymmenten perinteet.

Nämä Eurooppalaiset herrat käyvät mestaruuskisojensa ohella usein myös muissa isoissa Euroopan kv kisoissa Rietissä, St Aubanissa, Hahnweidessa tms.

Tuon esittämäni valintamenetelmän muutoksen taustalla ovat juuri nämä asiat:
- Isoissa kansainvälisissä kisoissa oppii parhaiten lentämään lentämällä isoissa kansainvälisissä kisoissa.
- Meillä Suomessa ei ole isoja kansainvälisiä kisoja.
- Omat valintakisamme saattavat vaihtelevista säistä ja pienestä osanottajamäärästä johtuen olla varsin vaatimattomat kilpailut. Niissä annettu näyttö ei korreloi kv-kisojen kanssa.
- Kilpailu, jossa on kymmeniä samantasoisilla koneilla lentäviä suht tasaväkisiä kilpailijoita, on hyvin erilaista puuhaa kuin pieni kilpailu.

Siksi näytöksi ennen valintaa seuraavaan MM-joukkueeseen tulee edellyttää kansainvälistä kisakokemusta. Tämän lisäksi joukkueeseen valituilta tulee edellyttää useampi kv kilpailu harjoitteluvaiheessa ennen MM-kisoja yhdessä muun joukkueen kanssa. Tässä mukana tietysti esikisat, mutta myös muita kisoja, joissa opetellaan vaan lentämään isoissa kisoissa, ilman sen kummempia sijoitustavoitteita.

Tässä opettelussa tarvitaan koko joukkuetta. Meillä ei ole käytössä valmentajia, kuten monella suurella purjelentomaalla on. Eikä meillä ole tuota perinteistä kv kisaa täällä kotimaassa. Yksin puurtaessa saattaa hyvin pienikin oma virhe aiheuttaa suorituksen alentumista. Omia virheitä on vaikea havaita - taikka tunnustaa. Siinä kaverin apu on tärkeä. Vierestä näkee helposti uusia asioita. Nykyään kaikki loggeridatat alkavat olla saatavilla netissä. Niistä paljastuu myös muiden kisailijoiden tekemiset. Analysointi on jossain määrin työlästä hommaa, jos sen ihan tarkkaan aikoo tehdä, porukalla sekin on helpompaa. Samoin analyysin tulos luonnollisesti koskee koko tiimiä. Turha jokaisen on itse omassa tykönään yrittää keksiä samaa ruutia uudestaan.

Semmosta, nyt pitää lähteä kauppaan....

Antti
THINK POSITIVE - FLAPS NEGATIVE!
Antti K
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 451
Liittynyt: Ti 04.02.2003 09:59
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Antti K »

Vakio- ja 15m luokan SM kisat menevät myös päällekkäin kerholuokan MM-kisojen kanssa (Elverum, Norja). Norjaan on lähdössä tietääkseni neljä potentiaalista vakio/15m luokan kisaajaa. Harmillisia poisjääntejä valintakisoista, toivottavasti heidät nähdään Vesivehmaalla.

Onpa noita kansainvälisiä kisoja tarjolla muitakin. Itse olen menossa Slovakian Nitraan huhtikuussa. http://web.viapvt.sk/aeroklub.nitra/prib2004/index.htm
Lähtekääpä mukaan.

Antti
Mara
Viestit: 39
Liittynyt: To 08.01.2004 19:26
Paikkakunta: Hämeenlinna

valinnat

Viesti Kirjoittaja Mara »

Kiiitos Antille (alfalima), että on avannut sanaisen arkkunsa, ja nostanut
kissan pöydälle. Olen pitkälle samaa mieltä mitä Antti kirjoitti valinnoista.
Mielestäni jokainen kisa johon ko. pilotti ottaa osaa pitää toimia näyttönä.
On tietysti aina myös mietittävä mikä on ko. kisan painoarvo.
Jos lennät esim saksan tai ranskan mestaruuskisoissa ja olet siellä sijalla 5 on varmaankin( ainakin pitäisi olla) painoarvoltaan suurempi kuin SM kisojen 1 sija. USA: kin on kova juttu, eli vielä onnittelut Kiihan Timpalle. Kevään Eskilstuna Open olisi ollut hyvä kv. näyttökisa, mutta
jos todella haluaa joukkueeseen on mentävä Vesikselle ( ei Vesiksen kisoissa mitään vikaa ole, päinvastoin. Todella upeeta että löytyy hienoja lajin harrastajia, jotka jaksaa järjestää, terv. vaan Taistolle, Rapparille, Henkalle ja kumpp.). PT:n pitäisi kyllä miettiä ja synkronoida kisoja jos vain mahdollista ja etenkin miettiä miten saadaan jalkeille joukkue jolla olisi parhaat mahdollisuudet pärjätä EM tai MM kisoissa.
kaikki on varmaankin samaa mieltä ettei 2 tai 3 päivän sadekisoissa
saada todellista paremmuutta selville, pitää katsoa kisasijoituksia laajemmin
ja pidemmältä aikaväliltä ja tietysti kaverin halu ja intohimo lajiin pitää olla kohdallaan. Niinkuin Asikaisen Mikko joskus takavuosina sanoi, että
siinä pitää olla tappamisen meininki.
Ei näin :shock: vaan näin :twisted: eli asennetta, mutta järki mukana ja
muista oma ja etenkin muiden turvallisuus.

Hyvää kevättä, nähdään pakkasparlamentissa
Mara
Vastaa Viestiin