Sääohjelmat

Yleisön pyynnöstä palsta PDA- ja muillekin ohjelmille
toma
Viestit: 44
Liittynyt: Ma 23.01.2006 21:47

Sääohjelmat

Viesti Kirjoittaja toma »

Oko joku kokeillut tätä https://skysight.io/
Kovasti on kehuttu erinnäisillä foorumeilla, onko kehumisen arvoinen myös suomessa :)

Täällä siitä kerrotaan videon voimin: https://www.youtube.com/watch?v=8RIN0086LzY
Terveisin,
Toma

vostok
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 152
Liittynyt: Su 15.11.2009 00:52

Re: Sääohjelmat

Viesti Kirjoittaja vostok »

Haiskahtaa valittujen parametrien ja visualisointien (erityisesti luotauskäyrien) perusteella vaan modernimmalta käyttöliittymältä raspille.

Ilmatieteen laitos tarjoaa nykyään avoimena datana HIRLAM-mallin dataa ja vielä tarkempaa Harmonie-mallia (tosin en saanut selvää onko noilla tulevaisuutta). Noista malleista itsessään saisi kyllä ulos tarvittavia parametreja joista tärkeimpänä pinnan lämpövuo, mutta kaikkia tarvittavia ei ole julkisessa rajapinnassa saatavana.

Jos vähän pyytäisi lisäfeatureja niin voisi aika helposti saada tehtyä raspia vastaavan härvelin, mutta niin ettei tarvitse käyttää omaa koneaikaa säämallin rouskuttamiseen rajatun kokoisessa laatikossa.

kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 472
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Re: Sääohjelmat

Viesti Kirjoittaja kristian »

Joo tietääkseni jokainen purjelentosääpalvelu perustuu samaiseen jenkkien WRF-malliin jota voi rajatulla alueella ajella kotikoneella, siksi ennusteet antavat jokseenkin identtisiä ennusteita, visualisoinnit vaihtelevat. WRF-alueen reunadata syötetään globaalista GFS-mallista. (Amerikassa on sellainen ihmeellisyys että kun siellä tehdään jotain julkisilla verorahoilla, tuloksen tulee olla kaikkien käytettävissä ilmaiseksi.) Sinänsä nuo WRF ja GFS-mallit eivät ole erityisen hyviä, pikemminkin huonoimpien joukossa, mutta ongelma ei ole suuri kun ei yleensä ennustella 7 vrk päähän vaan huomiselle tai samalle päivälle. ECMWF:n sisällä ajettu AROME-malli tuottaisi todennäköisesti huimasti parempia termiikkiennusteita, harmi ettei niitä tehdä jenkkien verovaroilla... Lisäksi jos termiikkiennuste laskettaisiin ECMWF:n parviennusteen 51 jäsenelle, saataisiin todennäköisyyksiä, esim. "ensi viikon tiistaina voi lentää 500km 80% todennäköisyydellä, pilviraja on yli 1500m 63% todennäköisyydellä". Kaikki tämä olisi nykytekniikalla mahdollista.

Vastaa Viestiin