Suomen uusi käännepistetiedosto julkaistu

Yleistä purjelentoon liittyvää keskustelua ja informaatiota
kristian
WGC-2006 Team
Viestit: 505
Liittynyt: Ma 03.03.2003 14:27

Suomen uusi käännepistetiedosto julkaistu

Viesti Kirjoittaja kristian »

PT on julkaissut uuden käännepistetiedoston, jota suositellaan käytettäväksi jatkossa purjelennon SM-kisoissa, muissa kisoissa, suorituksissa ja ennätyksissä.

Edellisen kerraan käännepisteitä tehtiin vuoden 2014 MM-kisoihin Räyskälässä. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, heti 2014 syksyllä tuli suuri ilmatilauudistus jonka myötä monet pisteet pompsahtivat valvottuun ilmatilaan. Aikoinaan myös vanhan laitekannan vuoksi pisteiden määrää yritettiin rajoittaa.

Sittemmin valvotun ilmatilan kasvaessa ne vähäisetkin valvomattomat soirot ja kulmat pitää saada tehtävänannossa hyötykäyttöön. Uusia pisteitä on siis runsaasti. Vanhoja on siirretty ja nimetty uudelleen. Joitakin pistesikermiä on hieman harvennettu, ne kun ovat peräisin kisoista (Jämin puukonekisat, Vesis Open) jotka ovat siirtyneet purjelentohistoriaan.

Uutena ominaisuutena on myös käännepistenumeroiden puuttuminen, niiden tarve nykyaikana jäi mysteeriksi. Pisteet on nyt identifiointu ainoastaan nimellä, sekä siitä tehdyllä 5 kirjaimen lyhenteellä (lentokentät ICAO-koodilla). Nyt voi vihdoin lentää Oripäähän ilman että tarvitsee jaksolla ottaa helpdeskiin yhteyttä että "mikä Humppilan numero on?", hakee sen vain navigaattorin käännepistelistalta h-kirjaimen kohdalta. Uskomattoman kätevää! Ääkköset on nimistä poistettu. Ei uskallettu kaivaa verta nenästä, puhutaan kuitenkin purjelentoelektroniikasta.

Virallinen käännepistetiedosto cup-formaatissa, sekä John Leibacherin ystävällisesti tekemä epävirallinen käännös eri laitteiden ymmärtämille formaateille löytyvät täältä:

https://www.ilmailuliitto.fi/laji/purjelento/kilpailut/

Jos käännepisteistä löytyy virheitä, ilmoitattehan siitä PT:lle <purjelento@ilmailuliitto.fi>

Kohtahan tässä pääsee jo lentämään, enää puoli metriä lumihankea jäljellä!

Kristian / PT