SILPIÄ kaikille

Keskustelua ja informaatiota purjelennon turvallisuudesta

Valvoja: Alfalima

tapio k
Aktiivikirjoittaja
Viestit: 142
Liittynyt: Ti 10.12.2013 08:32

SILPIÄ kaikille

Viesti Kirjoittaja tapio k »

Silpi on ollut käytössä kesäkuun alusta lähtien ja osa kerhoista käyttää sitä kiitettävän aktiivisesti. Ilmoitukset ovat pitkälti sitä, mitä odotettiinkin: kerhon sisäisiä ilmoituksia, havaintoja puutteista ja tapahtumista, joilla saattaa olla myös laajempaa merkitystä. Mukaan on myös mahtunut kopioita Traficomille ilmoitetuista poikkeamista. Tässä muutamia esimerkkejä:
- Kerhon polttoainesäiliöstä löytyi keväällä vettä ja jotain muuta polttoaineeseen kuulumatonta töhnää. Hinauskoneeseen sitä tarkkasilmäinen lentäjä ei tankannut.
- Pitkän lentotauon jälkeinen kertauskoulutus osoittautui yhdessä tapauksessa riittämättömäksi ja laskuteline vaati remonttia. (Maailmalla lentäminen oli useissa maissa koronan takia kokonaan kiellettyä ja vauriot vakavampia. Mutta tämäkin tapaus on hyvä muistutus kertauksen tärkeydestä)
- Koululennolla lähtötapaoikeutta varten jäi koneen apumoottori lähes pystyasentoon, kun tarkastuslistan sammuttamisen jälkeinen seuraava kohta katkaista virta moottorijärjestelmälle toteutettiin liian hätäisesti. Lehtori uinahti väärässä paikassa kai. Joka tapauksessa tarkastuslistan laatiminen ja käyttö vaatii opettelua.
- Kerhon opettajien erilaisia menetelmiä moitittiin. Tämä on asiallinen huomio – oppilaalla menee pakka sekaisin, jos vaatimukset muuttuvat eri opettajien kanssa lennettäessä.

Järjestelmä on hyvä työkalu kerhoille koota koulutuksen tapahtumista Traficomin vaatima vuosittainen ilmoitus. Jos taas SIL turvallisuustoimikunta saa ilmoituksen jostakin yleisesti hälyttävästä havainnosta, voidaan tiedottaa asiasta nopeasti.

SILPIN kanssa askartelevat toivovat kaikkien ilmailijoiden tutustuvan helppoon tapaan ilmoittaa turvallisuuteen liittyvistä huomioista!

Tapsa k